DF reagovao na sporazum nove državne vlasti: Neke stavke su izuzetno zabrinjavajuće
Demokratska fronta smatra izrazito štetnim po interese države Bosne i Hercegovine potpisivanje sporazuma između Osmorke, HDZ-a i SNSD o formiranju vlasti, posebno zbog činjenice da je u sporazumu izostavljen NATO kao ključni vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine.

Iz potpisanog dokumenta jasno je da NATO integracije nisu u vrhu prioriteta nove političke koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, što DF smatra posebno razočaravajućim kada se zna, kako su rekli, koliki politički napori su uloženi kako bi se NATO put Bosne i Hercegovine deblokirao nakon decenijskog zastoja, a kroz dostavljanje Godišnjih nacionalnih programa i aktivaciju MAP-a.

“Vojne vježbe na Manjači kao i aktivnosti Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine svjedočile su deblokadi NATO puta Bosne i Hercegovine u protekle četiri godine. Stoga mi u Demokratskoj fronti izražavamo zabrinutost za NATO perspektivu Bosne i Hercegovine, ali istovremeno i pozivamo stranke Osmorke koje preuzimaju odgovornost na oprez, u nadi da dosadašnji stepen integracionih procesa kada je riječ o NATO-u, neće biti ugrožen”, naveli su.

Također, kao izuzetno zabrinjavajuću stavku sporazuma smatraju onu koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona, koja je očito formulisana u duhu HDZ-ovog razumijevanja tog pitanja.

“Na strankama Osmorke s tim u vezi velika je odgovornost, te naprosto ne želimo vjerovati da će stranke koje se unutar Osmorke još uvijek naziva građanskima, pristati na to da Hrvati koji dolaze iz ovih stranaka ne mogu biti izabrani na izvršne funkcije kada je riječ o najvišim nivoima vlasti”, stoji u saopštenju.

Tvrde da je vrijeme pokazalo historijsku opravdanost odluke Demokratske fronte da nakon izbora 2018. godine uđe na vlast na državnom nivou kako bi se deblokirao proces NATO integracija i “kako bi se zajedničkim snagama suprotstavilo retogradnim izmjenama izbornog zakona na etničkom principu a po željama HDZ-a i Zagreba”.

Dodaju da će Demokratska fronta zajedno sa građanima nastaviti svoju političku borbu na “već sada dobro prepoznatim principima građanske države i jednakosti svih građana pred Ustavom i zakonom”.

(N1)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...