Denis Bećirović progovorio nakon sastanka sa EU komesarom za proširenje, poslao je jasne poruke: “Jako je važno da bh. političari promijene pristup. Neće se EU prilagođavati standardima BiH”
Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi stigao je u dvodnevnu posjetu BiH prilikom čega se sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka obratio se član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

“Zahvaljujem se na naporima koje ulaže kako bi Bosna i Hercegovina ubrzala svoj evropski put, a sredinom decembra dobila i kandidatski status.

Ogromna većina u BiH želi da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica EU-a. To je i jedan od strateških ciljeva države BiH – poručio je Bećirović.

Period zastoja

Dodao je da je važno da u narednom periodu intenziviramo naše aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina jednog dana postala punopravna članica EU-a.

“U protekle četiri godine imali smo period zastoja. Vrijeme je da to promijenimo i napravimo pozitivan preokret i s prijateljima iz EU-a dinamiziramo naš put prema EU – kazao je Bećirović.

Istakao je da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH u decembru ove godine bilo veliko ohrabrenje za sve ljude u Bosni i Hercegovini – prenosi Anadolija.

Stabilnost BiH

“Pitanje proširenja EU-a je važno geostrateško pitanje i za EU u smislu očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Evropska unija i BiH su nerazdvojno povezane.

EU je bez BiH i ovog regiona nepotpuna. U tom smislu naša je poruka i predstavnicima EU-a da je ulaganje u evropsku budućnost geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu EU zasnovanu na zajedničkim vrijednostima – kazao je Bećirović te dalje dodao:

“Jako je važno da se istinski okrenemo u pravcu evropskih integracija, ali i da političari u BiH promijene pristup. Neće se EU prilagođavati standardima BiH.

Naša je obaveza u BiH da se prilagođavamo standardima i kriterijima EU-a – kazao je Bećirović.

Varhelyi je nakon sastanka podsjetio da je Evropska komisija nedavno preporučila Evropskom vijeću da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

“Dodjeljivanje kandidatskog statusa je odluka koju donose naše zemlje članice Evropske unije. Riječ je o jednoj ponudi, ponudi za građane i političare ove zemlje, jer to radimo za ljude u Bosni i Hercegovini. Mislim da smo u svemu ovom itekako transparentni i da je naša preporuka jasna da se bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status.

To je ipak preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. Evropski put za BiH jeste otvoren, ali se očekuju rezultati i očekujemo da se ostvaruje bez daljih odlaganja.

Na političarima je da to postane stvarnost”, kazao je Varhelyi na konferenciji za novinare te dodao da žele vidjeti jasne i opipljive rezultate o kojima može izvijestiti Evropsko vijeće.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...