Da li će SDA blokirati formiranje vlasti u FBiH? Pročitajte šta kaže Adil Osmanović
Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) potvrdila da će sa 13 delegata u Klubu bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, koliko ih ima nakon jučerašnjeg žrijeba u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, blokirati formiranje nove vlasti, u javnosti je otvoreno pitanje da li to znači i novu institucionalnu blokadu Federacije BiH.

Stručnjaci upozoravaju da izmjene Izbornog zakona, koje je nametnuo OHR, ne ostavljaju takvu mogućnost, a analitičari da bi SDA ušla u ogroman rizik ako blokadom dovede u pitanje kandidatski status zemlje.

Nakon žrijebanja u Centralnoj izbornoj komisii Bosne i Hercegovine, potpuna kontrola u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH učinila je realnim ranije najave Stranke demokratske akcije da će izborom potpredsjednika Federacije BiH iz svojih redova blokirati novu koaliciju HDZ-a BiH i “Osmorke” da formira vlast, ali i otvorila pitanje klizi li Federacija BiH u novu institucionalnu blokadu.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović u izjavi za BHRT smatra da blokiranje formiranja vlasti nove većine nije opstrukcija i blokada institucija.

“Neće Stranka demokratske akcije praviti bilo kakve opstrukcije, ali zaista cijenimo da se sve parlamentarne stranke u FBiH trebaju striktno pridržavati Ustava i zakona. Znamo da se prvo bira i predlaže predsjednik i potpredsjednici Federacije. Do sada je bilo uglavnom da ona parlamentarna većina, koja izabere predsjednika i potpredsjednike Federacije, to je većina koja poslije bira i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju bi to bio jedan nonsens, koji bi mogao za sobom da povuče određene opstrukcije, otežavanja i tako dalje, ali što se tiče SDA, rekao sam, mi nikada sebi nećemo dozvoliti da kršimo Ustav i zakone, kako države Bosne i Hercegovine, tako i entiteta”.

Iz “Osmorke”, međutim, tvrde da su poruke iz SDA puki politički blef u nastojanju da se održi na vlasti. Blokada SDA neće biti moguća, pojašnjava visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Zukan Helez.

“Ukoliko se izabere iz SDA potpredsjednik Federacije i blokira se proces, to neće moći dugo trajati. Ukoliko oni budu blokirali, visoki predstavnik je, nametanjem ovih izmjena izbornog zakona, dužan da odblokira ovaj proces”, govori Helez.

I projekt menadžer i pravni stručnjak Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović ističe da izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije, koje je nametnuo OHR, ne ostavljaju mogućnost za takvu vrstu trajne blokade:

“Izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije predvidjela je da oni koji imaju većinu u klubovima i pruža im se takva mogućnost da iz reda svakog konstitutivnog naroda i kluba tog naroda u Domu naroda predlože kandidate za predsjednika i potpredsjednike Federacije, oni to moraju uraditi putem liste sva tri kandidata. Bilo koji klub, koji ne predloži kandidate iz reda bilo kojeg naroda, takav proces može odugovlačiti najviše trideset dana, odnosno ako u roku od 30 dana nemate listu na kojoj su predložene sve tri ove pozicije, nakon tog roka uslov od jedanaest ruku smanjuje se na sedam ruku. Ovo s čim trenutno SDA raspolaže može usporiti proces za trideset dana, kada će početi teći novi rok, ali u okviru kojeg je potrebno sedam glasova u okviru svakog kluba da bi se nominovali kandidati za predsjednika i potpredsjednike Federacije.”

Ova politički zapaljiva priča u osnovi se svodi na pitanje hoće li se SDA usuditi da blokadom uspostave vlasti rizikuje i ugrozi već izgledan kandidatski status BiH. Profesor sarajevskog Univeziteta i politički analitičar Enver Kazaz smatra da bi to bio izuzetan rizik za samu SDA:

“Vidim da većina komentatora, čak i političara, računa s jednom takvom mogućnošću. Vrlo je teško u ovom trenutku sa sigurnošću reći: da, SDA će blokirati formiranje vlasti u FBiH. Treba imati u vidu da od toga velikim dijelom ovisi i davanje kandidatskog statusa BiH u ovom mjesecu. Od brzine formiranja vlasti bukvalno ovisi napredak Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji, tako da je to najveći mogući ulog. Na drugoj strani, tu je i visoki predstavnik sa bonskim ovlastima. Ako se SDA odluči za blokiranje formiranja vlasti u Federaciji, onda će ona biti izložena i velikom međunarodnom pritisku i pritisku znatnog dijela domaće javnosti i naći se u poziciji da bude označena jedinim blokatorom napretka BiH na putu ka EU”, komentira Kazaz.

Tumačenja su različita, a među njima je i ono da bi zbog blokade SDA moglo doći do situacije da sadašnji premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa svojim kabinetom i dalje ostane na vlasti i nastavi tehnički mandat. Iz određenih političkih krugova to je još prije tri sedmice nagovještavano kao cilj SDA u priči o formiranju vlasti nakon što je postala izgledna nova vladajuća koalicija bez te stranke.

(Radio Sarajevo)
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...