Crnadak iznio žestoke optužbe na račun Željke Cvijanović: “Prekršila je zaključke NSRS!”
Već u prvoj tački Deklaracije jasno se Rusija iznačava agresorom jer piše da “eskalacija agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i sigurnost te ističe značaj strateškog partnerstva između EU i regije Zapadni Balkan”.

Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i član predsjedništva PDP-a, kazao je za N1 kako “nema dileme” da je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prihvatila sve što piše u Tiranskoj deklaraciji, što se kosi sa stavovima NSRS i SNSD-a, jer se između ostalog Rusija naziva agresorom.

Odgovarajući na pitanje da li je Željka Cvijanović prihvatila Deklaracija EU u Tirani, Crnadak je rekao da na takvim događajima nema formalnog glasanja ili potpisivanja, nego se dokument usaglašava.

“Ako niste saglasni sa sadržajom vi odmah reagujete na mjestu događaja, a ne kada se vratite kući. Nema dileme da je Cvijanović kao predstavnica Bosne i Hercegovine prihvatila sve ono što stoji u dokumentu. Možda ona nije znala da se tako radi. Neka objasni je li nesvjesno dala podršku ili stoji iza svega onog što piše u dokumentu”, kazao je Crnadak za N1.

Upitan da li je prekršila zaključke NSRS, on odgovara:

“Ako je prihvatila da se Rusija naziva agresorom onda je jasno da je to u suprotnosti sa stavovima Dodika, SNSD-a i NSRS, ali ona to treba kazati” .

Već u prvoj tački Deklaracije jasno se Rusija iznačava agresorom jer piše da “eskalacija agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i sigurnost te ističe značaj strateškog partnerstva između EU i regije Zapadni Balkan”.

Takođe, Rusija se pominje i u tački broj četiri. U njoj piše da je zajednički nastup sa EU jasan znak strateške orijentacije partnera, “pogotovo sada kada Rusija eskalira svoj agresorski rat protiv Ukrajine”. Apeluje se na partnere sa Zapadnog Balkana da “ostvare brz i trajan napredak ka punom prilagođavanju Zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU i da djeluju prema njoj, uključujući u pogledu restriktivnih mjera EU”.

Inače, NSRS, u ranije usvojenim zaključcima, smatra da je potreban neutralan stav po pitanju sukoba Rusija -Ukrajina.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...