ČOVIĆEV PORTAL POSLAO UPOZORENJE: Hrvati mogu presuditi ko će u Klubu Bošnjaka imati većinu i biti vlast u FBiH!
“Možda bi takvo što bilo korisno i nužno napraviti, kako bi u Sarajevu vidjeli, osjetili i razumjeli kako to izgleda kada vam drugi bira političke predstavnike i odlučuje ko će biti u vlasti, a ko ne”, zaključuje HMS.

Mostarski portal HMS, blizak lideru HDZ-a, Draganu Čoviću, piše da bi HDZ mogao presuditi ko će u bošnjačkom klubu Doma naroda imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH- SDA ili “osmorka”.

HMS piše kako već 20 godina Bošnjaci biraju nekad 5, nekad 6 izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda, i tako “formiraju vlast bez sudjelovanja legitimnih hrvatskih predstavnika iz HDZ-a”.

“Tako je 2001. i formirana vlast ‘Alijanse za promjene’ na čelu sa SDP-om iz koje je isključen HDZ BiH iako je ta stranka dobila plebiscitarnu podršku građana hrvatske nacionalnosti. Deset godina kasnije visoki predstavnik Inzko odlučio je da je za isključivanje Hrvata iz vlasti dovoljna i podrška 5 Hrvata izabranih u Klub Hrvata bošnjačkim glasovima, pa je ponovo formirana bošnjačka vlast predvođena SDP-om s hrvatskim izbornim gubitnicima HSP-om i kriminalnom Lijanovićevom strankom ‘Radom za boljitak’”, piše HMS pa otkriva da bi se po istom modelu moglo desiti da sada HDZ iz vlasti izbaci SDA.

“Ono što su bošnjačke stranke 20 godina radile Hrvatima, birali im izaslanike u Federalni dom naroda i hrvatske izborne gubitnike uzimali za partnere u vlast, sada bi im se moglo vratiti kao bumerang. HDZ BiH bi mogao presuditi, tko će u bošnjačkom klubu imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH – SDA ili ‘osmorka’”, piše HMS.

Naime, prema uputstvu CIK-a iz svakog kantona bira se najmanje jedan poslanik u svaki od nacionalnih klubova. Tako se i iz Zapadnohercegovačkog kantona uz 3 Hrvata bira i jedan Bošnjak u Federalni dom naroda.

“Jednako kao što su se Edim Fejzić iz Goraždanskog i Anel Šahinović iz Unsko-sanskom kantona izjasnili kao Hrvati pa ušli u hrvatski klub Doma naroda. Isto tako bi se neki novizabrani zastupnik, Ivan, Tomislav ili Ante u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona mogao izjasniti kao Bošnjak. A taj izaslanik onda bi mogao presuditi koja će od bošnjačkih opcija imati većinu u Bošnjačkom klubu i biti partner u vlasti FBiH s dva HDZ-a, a ko će u oporbu. Možda bi takvo što bilo korisno i nužno napraviti, kako bi u Sarajevu vidjeli, osjetili i razumjeli kako to izgleda kada vam drugi bira političke predstavnike i odlučuje ko će biti u vlasti, a ko ne”, zaključuje HMS.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...