ČOVIĆ OTKRIO ZAŠTO SU PROPALI PREGOVOROI O IZBORNOJ REFORMI: “Naš cilj je vrlo jasan – želimo institucionalno i prostorno reorganizirati BiH!”
“Organizirali smo se i dobit ćemo izbore. Ne sumnjajte da će hrvatski narod uvjerljivo, kroz Hrvatski narodni sabor i 12 stranaka na jednoj od lista na kojoj zajedno nastupaju – uvjerljivo dobiti izbore u BiH. Dobit će ih na način da djelujemo zajedno”, poručio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović govorio je na Općem Saboru HDZ-a u Zagrebu, a u svom govoru otvoreno je priznao da je stvarni cilj HDZ-a teritorijalni preustroj BiH.

Mada se suština pregovora o promjeni izbornog zakonodavsta odnosila na implementaciju dviju presuda (presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, te Ustavnog sda BiH u slučaju Ljubić), lider HDZ-a, Dragan Čović, otvoreno je kazao da je ova stranka imala posve drugi cilj – teritorijalnu reorganizaciju BiH, osnosno etničku podjelu Federacije BiH i formiraje zasebnog entiteta s hrvatskom većinom.

Čović je na Općem Saboru HDZ-a u Zagrebu poručio da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda, a implicitno da hrvatskog naroda nema bez zasebnog entiteta (BEZ ENTITETA NEMA IDENTITETA – kako je nekada glasila zvanična izborna parola HDZ-a BiH). Čović se u Zagrebu požalio da su Hrvati u BiH izloženi pokušaju majorizacije.

“Danas moramo vrlo jasno kazati da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH, jedinog koji okuplja ono što je danas potpuno razlučeno u BiH. Jedini koji zagovara euroatlantski put u BiH, jedini koji snažno, otvoreno, vrlo glasno i nedvosmisleno slijedi sve standarde EU i ono što je dogovoreno zagovara i naša sestrinska stranka – hrvatski HDZ”, rekao je Čović u pozdravnom govoru na 19. općem saboru HDZ-a.

Dodao je kako danas u Bosni i Hercegovini ne funkcionira ni Predsjedništvo BiH, ni Vijeće ministara, kao ni Parlamentarna skupština BiH, javila je Hina.

“To je iskušenje koje nismo imali od Daytona, od 1995. godine, od Domovinskog rata na ovakvoj razini”, rekao je Čović te je upozorio da su posebno Hrvati izloženi pokušaju majorizacije, a na to su, kaže, morali odgovoriti organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH.

“Hrvatski narodni sabor BiH, na čelu s HDZ-om BiH, želi vrlo jasno odgovoriti na ključne izazove i pitanja. Na izvanrednom saboru početkom godine poslali smo jasan odgovor da želimo institucionalno i prostorno reorganizirati BiH, ali sukladno Ustavu BiH”, kazao je Čović.

Čović je naglasio da u institucionalnom reorganiziranju BiH treba ugraditi i odluke Ustavnog suda BiH o potpunoj ustavnoj ravnopravnosti tri konstitutivnog naroda te je izrazio nadu da će i u dogovoru s hrvatskim premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem iznaći rješenja za koja niko neće moći reći da su protuustavna, antidejtonska ili anticivilizacijska.

Naveo je i da je sada vrijeme kada se pripremaju za opće izbore u BiH u ambijentu kada u zadnje dvije godine nisu uspjeli promijeniti izborno zakonodavstvo u BiH.

“Organizirali smo se i dobit ćemo izbore. Ne sumnjajte da će hrvatski narod uvjerljivo, kroz Hrvatski narodni sabor i 12 stranaka na jednoj od lista na kojoj zajedno nastupaju – uvjerljivo dobiti izbore u BiH. Dobit će ih na način da djelujemo zajedno”, poručio je Čović.

(SB)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...