ČOVIĆ ODLIČNO ZNA DA OD “TREĆEG ENTITETA” NEMA NIŠTA: Tuđman je zauvijek sahranio “Herceg-Bosnu”!
Predsjedništvo HNS-a, na čijem je čelu Čović, u petak je donijelo zaključak kako je vrijeme za “pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima”.

Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok u istom dahu prijete “institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom” BiH, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

“Stav Sjedinjenih Američkih Država u pogledu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH je dobro poznat i ostaje nepromijenjen. Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima.”

Predsjedništvo HNS-a, na čijem je čelu Čović, u petak je donijelo zaključak kako je vrijeme za “pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima”.

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH, što se prema zamislima Dragana Čovića i njegovih poslušnika iz HDZ-a BiH može ostvariti isključivo formiranjem zasebnog, trećeg entiteta s hrvatskom većinom.

No, od toga neće biti ništa, ponajprije “zaslugom” prvog predsjednika nezavisne Hrvatske, Franje Tuđmana, koji je tzv. “Herceg-Bosnu” trajno žrtvovao kako bi zauzvrat dobio etnički čistu Hrvatsku bez srpske paradržavne tvorevine “Srpska Krajina”. Srbi su namireni tako što su u Daytonu dobili 49 posto BiH.

Upravo su Amerikanci kumovali takvom sporazumu Miloševića i Tuđmana, i upravo zato američka ambasada u startu odbija bilo kakvu mogućnost novog teritorijelnog prekrajanja BiH i formiranja zasebnog hrvatskog entietta.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...