Čović: Odgovara im ići na more u Hrvatsku, a ne odgovara im vojnik iz RH
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da nema razloga da predstavnici vojske Hrvatske ne budu dio mirovne misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Čović je pozdravio odluku Savjeta bezbjednosti UN-a o produžetku misije EUFOR-a u BiH, dodavši da “nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske ne budu dio mirovne misije”.

“Očigledno je da se još nismo oslobodili prošlosti. Nekome odgovara da u Hrvatsku ode na more, a ne odgovara da ovamo dođe vojnik iz Hrvatske”, kazao je lider HDZ-a BiH poslije sjednice Predsjedništva stranke.

Prema njegovim riječima, i Oružane snage BiH su dio mnogih mirovnih misija širom svijeta i to “nije nikakav problem”.

Dolasku vojnika iz Hrvatske u BiH, u okviru misije EUFOR-a, ranije se žestoko usprotivio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu istakao da je ratno vojno i političko rukovodstvo Hrvatske presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i da bi bio “neprimjeren angažman Vojske Hrvatske u mirovnoj misiji u BiH”.

Lider HDZ-a BiH još je rekao da Bosna i Hercegovina ima samo jedan put, put prema EU i NATO-u i da sve treba da ide ka tom smjeru.

Govoreći o formiranju novih vlasti u BiH, Čović je najavio da zvanični razgovori o tome počinju već sutra sa predstavnicima ostalih stranaka iz Federacije BiH, navodeći da je HDZ BiH jasno definisao kriterije, kako za federalnu vladu tako i za one na nivou kantona.

“Razgovaramo sa svima koji mogu sastaviti legitimne većine”, naveo je Čović i poručio kako je “potrebno malo više svježine u vlasti, posebno na federalnom nivou, gdje ista vlada postoji već osam godina”.

Lider HDZ-a BiH je još kazao da će se sljedeće sedmice sastati sa predstavnicima SNSD-a, koji su, kako je istakao, jedini partner iz Republike Srpske.

(N1)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...