ČLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA OTKRIVA: “Bosna i Hercegovina mora postati kandidat za EU, protivnik demokratije je Olivér Várhelyi”
“Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, ne slijedi interese Evropske unije, već svoju agendu, koja očigledno ima za cilj destabilizaciju regiona”, kazača je Burkhardt.

Potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Delara Burkhardt je u saopštenju uoči sastanka u čelnika država EU upozorila da “protivnik demokratije i vladavine prava sjedi pod našim krovom”, te optužila komesara za proširenje EU, Olivera Varhelyija, da “ne slijedi interese Evropske unije, već svoju agendu, koja očigledno ima za cilj destabilizaciju regiona”.

Čelnici država i vlada EU i Zapadnog Balkana sastaju se u Briselu 23. i 24. Juna, a u saopštenju iz kancelarije Burkhardt je navedeno da će ovaj sastanak će biti prilika da se sagleda napredak postignut u procesu približavanja zemalja regije Evropskoj uniji, da se razgovara o geostrateškim pitanjima, te da se promoviše usklađivanje sa vrijednostima EU i zajednička vanjska i sigurnosna politika.

Burkhardt je istakla da nisu samo “ne žude samo Ukrajina i Moldavija za sigurnošću u ovim neizvjesnim vremenima”.

“Ako zaboravimo Zapadni Balkan, EU rizikuje dalji gubitak kredibiliteta i evropskog zamaha u regionu. Mi Evropljani treba da shvatimo kakvo nam moćno geopolitičko oruđe proširenje stavlja na raspolaganje”, upozorila je.

“Bosna i Hercegovina mora bez odlaganja postati kandidat za EU kako bi dobila signal povjerenja u zajedničku evropsku budućnost. Ovo moraju slijediti i pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo. Na ovaj način nudimo zaštitu od autokratskih struktura i omogućavamo život u slobodi, demokratiji i vladavini prava”, izjavila je ona.

Izrazila je podršku za inicijativu Slovenije da se dodjeli kandidatski status Bosnia i Hercegovini, navodeći da je ta incijative “hrabra” ali i da je “krajnje vrijeme” da pristupni pregovori politički napreduju.

“Ali protivnik demokratije i vladavine prava sjedi pod našim krovom. Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, ne slijedi interese Evropske unije, već svoju agendu, koja očigledno ima za cilj destabilizaciju regiona. Njegovi postupci riskiraju da EU potpuno izgubi kredibilitet, obeshrabri proevropske snage i osnaži one koji žele evropski novac, ali ne vrijednosti. Predsjednica Evropske komisije koja je vjerodostojno zainteresirana za zapadni Balkan sada mora budno pratiti postupke komesara za proširenje”, izjavila je Burkhardt.

Saopštenju se pridružio i europarlamentarac i izvjestilac u sjeni za BiH, Dietmar Koster, koji je pozvao političke lidere u BiH na odgovornost.

“Da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata, a prije svega ponudila ljudima pristojne uslove života, bosanskohercegovačko rukovodstvo mora konačno krenuti naprijed sa društvenim i ekonomskim reformama”, izjavio je on.

Podcrtao je da “pitanje etničke pripadnosti ne smije igrati ulogu”.

“To se iskorištavalo godinama i država je držana u stanju neizvjesnosti. Pričanje o korupciji u zemlji postalo je kliše, ali korumpirano pravosuđe, zdravstveni sistem, obrazovni sistem itd. svake godine podstiču odlazak desetina hiljada ljudi iz zemlje. Veoma pozdravljam činjenicu da će se sada izbori održati na jesen i apelujem na lokalne građane da uzmu učešće kako bi istakli svoje brige”, izjavio je Koster, prenosi N1.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...