Christian Schmidt gostujući na HRT-u uputio poruku jasnu kao dan: “Legitimno predstavljanje očituje se na izborima, ali to ne može značiti da neko drugi odlučuje u ime birača”
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt dao je kratki intervju za Dnevnik HRT-a prije dva dana. S njim je razgovarao Ilko Barbarić.

Novinar je prvo rekao da se na nedavnom sastanku Upravnog vijeća za provedbu mira u BiH čulo da je u opasnosti stabilnost BiH pa potom upitao Schmidta o kojoj je zapravo opasnosti riječ.

– Mislim da postoje dvije opasnosti. Prvo, mora nam biti jasno da je rat Ruske Federacije protiv Ukrajine ugrozio stabilnost Europe. Moramo surađivati, držati se zajedno jer ne znamo kako će daleko ići ekspanzionistička politika gospodina Putina.

Drugo, ako smijem to tako reći, u Bosni i Hercegovini imamo stare znance. U nekim pitanjima već godinama nema pomaka, a morali bismo ih riješiti: put prema Europskoj uniji, izborni zakon, ali i pitanja o tome kako se nositi s činjenicom da dobro obrazovani mladi odlaze iz zemlje. Oni trebaju ostati. Šta možemo učiniti?, rekao je Schmidt za HRT.

Upitan je li spreman Bonskim ovlastima nametnuti i pravedniji izborni zakon, rekao je sljedeće:

– Uvijek sam govorio sljedeće, a oni koji su me pratili mogu vidjeti dvije stvari. Prvo, Bonske ovlasti postoje. Ja ih oklijevam upotrijebiti, ali neću oklijevati ako to bude nužno. Uvijek prvo trebamo tražiti nacionalno rješenje.

Jako sam zahvalan što sada vidimo, zahvaljujući izjavi koja je donesena kod gospodina Michela u Bruxellesu, a nadopunom gospodina Čovića, kako se izborni zakon mora poboljšati. Nadam se da ćemo to učiniti na vrijeme. Pozorno ću promatrati što će biti za šest mjeseci, rekao je.

Na pitanje je li u redu da jedan narod bira političke predstavnike u vlasti koji će predstavljati drugi narod. npr. Hrvate u BiH, i ko jamči da se to neće opet dogoditi u oktobru, Schmidt je odgovorio.

– To se pitanje u Evropi može postaviti samo u BiH. Ne može postojati ni u kojoj drugoj zemlji. Ali moramo shvatiti da je u Bosni i Hercegovini situacija drukčija. Poštujem to, to tako stoji i u Daytonskom sporazumu. Da, vidim da postoji razvoj, imamo tri naroda, ali nemamo manjinu, imamo ostale.

Što se tiče Hrvata, konstitutivnog naroda, koji se kao skupina relativno sve više smanjuje, vidim da tu postoje rasprave. U Neumu smo došli daleko što se tiče tog pitanja. Ne vidim ništa što bi proturječilo tomu da nastavimo te pregovore.

Upitan šta njemu znači kad čuje izraze legitimno predstavljanje i konstitutivni narodi u BiH, rekao je:

– Dakle, legitimno predstavljanje očituje se na izborima. To je princip u Evropi i demokratiji. Pametno savjetovanje svih skupina, da svi budu predstavljeni, to je druga stvar koju želim reći.

Smatram da je legitimno predstavljanje važno pitanje. No želim naglasiti kako to ne može značiti da neko drugi odlučuje u ime birača. Moramo pronaći uravnoteženi mehanizam u kojem će se svi osjećati zastupljeni. Niko ne smije biti diskriminiran, poručio je Schmidt.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...