Čedomir Petrović, sin legendarnog Čkalje: Odričem se onih koji su učinili genocid!
Čedomir Petrović, beogradski glumac i sin velikog Miodraga Petrovića Čkalje, od kojeg je naslijedio veliku dušu, svojim tekstovima i izjavama o Srebrenici u više navrata do sada je skrenuo pažnju na onaj dio Srbije koji itekako razumije boli kroz koji je prošla i prolazi Bosna i Hercegovina.

On svojim stavovima na pozitivan način izaziva pažnju javnosti regiona i podsjeća nas na pitanja važna za budućnost ovog dijela svijeta.

Čedomir Petrović govorio je za portal Radiosarajevo.ba povodom 27. Godišnjice genocida u Srebrenici.

“Od prvog trenutka, osuđujem i odričem se onih koji su učinili genocid nad nedužnim muslimanskim (bošnjačkim) narodom. Onih koji su otvorili bezgraničnu ranu i probudili ili rodili mržnju prema srpskom narodu. Onih koji bi i danas da žive od ratova, pljačke, mržnje i krvi”, kazao je Petrović za portal Radiosarajevo.ba.

On smatra važnim stvarati mostove razumijevanja i pomirenja, ma koliko izazova to sa sobom nosilo.

“Koliko će i da li će ikada sve ove strahote proći i da li će oni Srbi, koji nisu krivi, moći jednoga dana da pruže ruku i da im ruka bude prihvaćena od muslimanskog (bošnjačkog) naroda? Vjerujem da će doći to vrijeme. Ali da prije svega, moraju iskreno, jasno i glasno, da ih cijeli svijet čuje, priznati sve zločine pojedinih pripadnika srpskog naroda nad onima s kojima smo nekada živjeli zajedno u jednoj zemlji.

Moraju priznati da je izvršen genocid u Srebrenici. To prvo mora da učini vlast Srbije”, rekao je Petrović.

Podsjetimo, na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz za 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Hiljade ljudi stigle su u Potočare u jutarnjim satima gdje su odali počast žrtvama genocida počinjenog nad muškarcima i dječacima 1995. godine. Ove godine je prvi put Srebrenički inferno izveo hor djece iz Srebrenice.

Dženazu-namaz u Potočarima predvodio je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Novih 50 žrtava našlo je svoj smiraj u Potočarima, među kojima i više osoba koje su ubijene kao maloljetnici.

(Radio Sarajevo)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...