BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Ne vjerujem da ima nekih velikih koncepcijskih razlika između Osmorke i SDA, čim se formira Savjet ministara uslijedit će…”
“SNSD je mogao sve da zaustavi sam, bio je praćen HDZ-om i zašto bi oni sad tu nešto mijenjali. Ja ne vjerujem da će oni tu nešto uraditi”, zaključio je Mladen Ivanić.

“Dom naroda je blokirao svaki pokušaj da se olakša život građana BiH”, istakao je u Plenumu FTV-A Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH.

“Izmjena Zakona o akcizama, određene mjere itd. Mi smo kao Zastupnički dom mnogo toga uradili, ali očigledno je da zbog ovakvog sastava Doma naroda imali smo samo blokade svakog pokušaja da se olakša život građana BiH. Tu leži i odgovor na pitanje zašto nema fiskalnog okvira. Zato što kroz povećanje prihoda u budžetima svih nivoa, zbog povećanja cijena, zbog povećanja prihoda od PDV-a politički faktori zapravo ne žele da se dogovore o bilo kakvom fiskalnom okviru jer budžet BiH ostaje najslabiji u svemu tome, a budžeti entiteta su prenapučeni sredstvima i oni ta sredstva dijele na način kako oni to žele. Prema tome, tu je odgovor zbog čega nema političke volje da se uopšte razgovara o fiskalnom okviru i da se definiše koliko će to povećanje budžeta BiH biti i za opremanje Oružanih snaga i za kupovinu prostora za diplomatsko-konzularnu mrežu i za izgradnju prostora za smještaj institucija BiH za koje plaćamo ogromne dadžbine.”

Zastupnik NES-a u Zastupničkom domu PSBiH Jasmin Emrić navodi da su u Predstavničkom domu vodili aktivnosti i pokušali da pomognu život građana.

“Da ukinemo akcize. Nažalost to nije prošlo. Iako su svi podržavali te aktivnosti, ali na kraju se to sve razvlači kroz Dom naroda i nije se ništa uradilo u tom konkretnom smislu da se poboljša socijalni status građana. U budućnosti očekujem da će biti trezvenosti. situacije je vrlo teška, inflacija je očigledna, građani sve teže žive, mladi odale. Moramo pogledati istini u oči. Krajnje je vrijeme da se probudimo, da se manimo blokada rada Parlamenta, da se suočimo sa stvarnim životnim temama.”

“Očito da od tri partnera dva ostaju ista – HDZ i SNSD. Ne vjerujem da ima nekih velikih koncepcijskih razlika između Osmorke i SDA, a jednako tako ne mislim da će isti HDZ i isti SNSD sad nešto strašno da promijene svoju politiku. Daj Bože, ja bih bio sretan da sa novom konstitucijom dođe do nekog sklada, sveopšteg razumijevanja. Imam osjećaj da je to sve dio nekog dogovora da se formira Savjet ministara, a kad se Savjet ministara formira, pošto ga je teško promijeniti, onda će svi sa svoje strane biti motivisani da postoje sukobi. Očito da je svima koji sad pretenduju da uđu u Savjet ministara stalo da budu tu. Ja bih volio da dođe sada do jednog sklada, ali ne vjerujem da je moguće da se to desi. Mislim da će tu neko nekog prevariti, slagati. Institucije BiH nemaju puno prostora kako mogu da utiču na standard ljudi osim preko akciza i eventualnog smanjenja stope PDV-a. Pokazalo se da su postojale strane koje su to htjele, ali i one koje to neće. SNSD je mogao sve da zaustavi sam, bio je praćen HDZ-om i zašto bi oni sad tu nešto mijenjali. Ja ne vjerujem da će oni tu nešto uraditi”, zaključio je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...