Britanski vojni stručnjaci stižu u BiH: Otkriveno i kojim povodom
Velika Britanija će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi podržali misiju NATO saveza, stabilnost i sigurnost, te pomogli zemlji da se suprotstavi “zloćudnom ruskom utjecaju”, najavio je danas britanski premijer Boris Johnson.

U saopštenju na službenoj stranici vlade Velike Britanije se navodi da se BiH “trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba.”

Navodi se kako ove planove podržava Moskva te da je to “dio Putinovog nastojanja da potkopa euroatlantske integracije i stabilnost” zemlje.

Na zahtjev NATO štaba u Srajevu, Velika Britanija šalje stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i savjetnika za civilnu stratešku odbranu koji će biti raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim utjecajima – te će pomoći blokirati ruske i druge napore da se proizvede nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu”, navodi se.

Strateški savjetnik za odbranu će podržati reformu odbranbenog sektora, te pomoći u razvijanju “modernih, reprezentativnih Oružanih snaga” u skladu sa NATO standardima.

Također je navedeno da će Velika Britanija osigurati 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

“Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada – koji mogu naštetiti ljudima unutar i izvan zemlje. UK će blisko sarađivati s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija”, stoji u saopštenju.

Navodi se da je u toku suradnja između britanskog i i BiH ministarstva odbrane “kako bi zemlja ostala ukorijenjena na euroatlantskoj putanji, razvijajući sposobnost i otpornost koje su potrebne Oružanim snagama BiH za suočavanje sa sigurnosnim izazovima”.

“Ne smijemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne namjere. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da poništi uspjehe postignute u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dostignuća koja su donijela veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju”, izjavio je Johnson.

Na kraju saopštenja se navodi da, pored vojne podrške Oružanim snagama BiH i NATO-u, Ujedinjeno Kraljevstvo politički radi na održavanju historijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sankcionisali smo one koji rade na podrivanju vladavine prava u zemlji, a prošle godine premijer je imenovao novog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan za borbu protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala i drugih zajedničkih bezbijednosnih izazova”, navodi se.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...