“BRAVO SCHMIDTE! APARTHEJD NA DJELU!”: Žestoke reakcije na prijetnju Milorada Dodika da će “Srbi i Hrvati o svemu odlučiti” u BiH, reagovali Suljagić, Bajrović…

0
670

Fokus sastanka bio je na brzom formiranju vlasti u Republici Srpskoj u skladu sa izbornim rezultatima te osvježenju kadrova. Nakon sastanka održana je press-konferencija na kojoj je Dodik ponovo uputio jednu vrlo provokativnu poruku. Naime, o formiranju vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH predsjednik SNSD-a je rekao:

“Vidim da se ti muslimani tamo nešto pate, blok Srbi-Hrvati će o svemu odlučiti, a ne oni. Ovdje ćemo mi birati, šta god oni mislili o tome”.

 

Nakon ove poruke, uslijedile su žestoke reakcije na društvenim mrežama.

Haris Imamović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, povodom Dodikove izjave u sarkastičnom tonu je čestitao OHR-u i našim zapadnim prijateljima za osnaživanje Milorada Dodika i Dragana Čovića i obespravljivanje Bošnjaka u njihovoj domovini.

 

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić također je komentarisao Dodikove riječi.

“Da sam na bilo koji način odgovoran za ovo, objesio bih se. Kad bih bio primoran da igram po ovim pravilima, opet bih se objesio radije”, napisao je Suljagić.

 

“Bravo Šmite! Aparthejd na djelu!”, poručio je Reuf Bajrović, predsjednik Američko-europske inicijative.

 

Luka Mišetić, američki pravnik hrvatskog porijekla i nekadašnji advokat Ante Gotovine u Hagu, također je reagovao na Dodikovu izjavu.

“Podrazumijeva se da bi i stvaranje ‘Bloka Srbi i Hrvati’, kao i blokiranje (no pun intended) formiranja vlasti do svibnja, bila ogromna greška hrvatskog vodstva u BiH s ozbiljnim dugoročnim posljedicama”, napisao je Mišetić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here