BORJANA I ŽELJKA “PRIJETE”: Može li kandidatura dvije žene utjecati na kampanje Izetbegovića i Komšića?
Jasno je da je Komšićeva kampanja uglavnom zasnovana na politici Dragana Čovića. Iako je Krišto ista politika, samo “žensko pakovanje”, njena pojava nije toliko iritirajuća za bošnjački glasački korpus.

Dragan Čović zvanično neće biti kandidat ni za kakvu poziciju na Općim izborima zakazanim za 2. oktobar ove godine.

Višemjesečne špekulacije o tome da Čović neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH tako su se obistinile, a umjesto njega na mengdan Željku Komšići izaći će Čovićeva poslušnica Borjana Krišto.

Prema svemu sudeći u utrku neće ući ni predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji će u tu političku borbu također gurnuti jednu ženu – Željku Cvijanović.

Jasno je da za glasače HDZ-a, odnosno SNSD-a to u konačnici ništa ne mijenja, no postavlja se pitanje mogu li ove kandidature utjecati na daljnji tok kampanje prije svega za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ali i Željka Komšića?

Krenimo od Komšića.

Jasno je da je Komšićeva kampanja uglavnom zasnovana na politici Dragana Čovića. Iako je Krišto ista politika, samo “žensko pakovanje”, njena pojava nije toliko iritirajuća za bošnjački glasački korpus.

Naime, sama pojava Dragana Čovića izazivala je bunt i Komšić veliki dio svojih glasova može zahvaliti upravo njemu jer on odlična protuteža – probosanski je orijentirani Hrvat, za razliku od Čovića koji je desničar čije ideje često koketiraju s neofašističkim principima.

Pitanje je da li pojava Borjane Krišto može toliko iritirati Bošnjake koji glas daju Komšiću?

Što se tiče sve izvjesnije kandidature Željka Cvijanović, ona bi mogla utjecati na kampanju prije svega Bakira Izetbegovića.

Naime, kao i Komšić, Izetbegović svoju kampanju uglavnom temelju na prepadanju glasača Dodikom i Čovićem.

Cilj je, navodi Izetbegović, spriječiti ulazak ovog dvojica u Predsjedništvo BiH.

U na putu da za ispuni taj cilj, Izetbegović je napuhao ogromni nacionalistički balon, koji bi nekandidiranjem Čovića i Dodika mogao jednostavno ispuhati. Jer, ponavljamo, iako se radi o identičnim politikama, ni Cvijanović i Krišto ne doživljavaju se kao opasnosti u nivou u kojem je to tako za njihove šefove.

I Izetbegoviću i Komšiću time bi iz kampanje bila izbjena ozbiljna poluga preko koje mobiliziraju svoje glasačko tijelo.

U političkom i taktičkom smislu, oštrica njihove kampanje mogla bi se s toga okrenuti prema jedina dva preostala kandidata – Denisu Bećiroviću i Mirsadu Hadžikadiću.

(Raport.ba)
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...