BORAČKIM KATEGORIJAMA PO 100 KM POMOĆI VLADE FBIH BIT ĆE ISPLAĆENO 5. I 10. AUGUSTA
Isplata jednokratne novčane pomoći od po 100 KM Vlade Federacije Bosne i Hercegovine boračkim kategorijama bit će završena sa 10. augustom, potvrdio je Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.

Time je Ministarstvo učinilo sve da pomoć svim boračkim kategorijama bude isplaćena u ovom mjesecu iako je prvobitno postojao stav da će isplata biti završena u septembru.

Kao što je poznato, 100 KM se može dobiti samo po jednoj osnovi, pa pripadnici boračkih kategorija koji su i penzioneri dobit će samo 100 KM kao penzioneri 5. augusta.

Isplata po 100 KM za korisnike boračkih naknada idu 5. augusta uz PIO penziju i 10. augusta uz isplatu invalidnina, naknade za priznanje i egzistencijalne naknade. Sve će dakle biti isplaćeno u augustu, ništa ne ostaje za septembar – kazao je Terzo za Faktor.

Po 100 KM neće dobiti korisnici egzistencijalne novčane naknade sa kantonalnog nivoa, koji su nezaposleni i mlađi od 57 godina.

Pomoć će dobiti oni koji primaju egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa, koji su se našli u mjesecu junu na našoj isplati – kazao je ranije Terzo.

Jednokratnu novčanu pomoć iz boračko-invalidske zaštite dobit će, stoji u Uredbi, korisnici prava na ličnu invalidninu, na porodičnu invalidninu, prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu prava i odlikovanja i prava na novčanu egzistencijalnu naknadu koja po osnovu svog statusa ostvaruju naknadu koja se isplaćuje iz budžeta FBiH pod uvjetom da nisu penzioneri.

Osobe koje su korisnici više prava, jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju samo po jednom osnovu.

Sukorisnici kod prava na porodičnu invalidninu

Novčani iznos se dijeli na jednake dijelove u slučaju korisnika koji pravo na porodičnu invalidninu i mjesečni novčani dodatak po osnovu priznanja ili odlikovanja, ostvaruju kao sukorisnici.

Uredbu o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena Vlada FBiH je usvojila 7. jula, a obuhvata niz mjera i usmjerena je na finansijsku i materijalnu podršku najugroženijim kategorijama stanovništva.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...