BLIZU DOGOVOR O VLASTI: BiH će dobiti šeficu diplomatije, evo kome ide koje ministarstvo
Deset čelnih funkcija, devet ministarstava i veliki apetiti. Tako se može opisati pregovori o raspodjeli resora u procesu formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Osam stranka koje se nalaze u grupaciji nazvanoj Osmorka, HDZ i SNSD blizu su konačnog dogovora o uspostavi državne vlasti. Već danas u Konjicu delegacije Osmorke i HDZ-a na stol će staviti prijedloge o raspodjeli vlasti, a uskoro će im se u tom poslu pridružiti i SNSD.

Kako je već poznato, i niko nema ništa protiv, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH će biti HDZ-ova Borjana Krišto. U nastavku saznajemo trenutne želje, ali i imena nekih kandidata.

Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pripast će bošnjačkoj kvoti.

Sabina Ćudić ostaje prva igla Osmorke za novu šeficu bh. diplomatije.

Mali problem pri njenom imenovanju moglo bi predstavljati njeno glasanje za Marinka Čavaru (bila protiv). No, kako saznajemo, lider HDZ-a Dragan Čović je spreman progledati kroz prste ukoliko sve ostalo bude išlo prema planu.

Državna ministarstva sigurnosti i odbrane, koje i sada vode ministri iz reda bošnjačkog naroda, ostat će prioritet i naredne četiri godine. Kako saznajemo, za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova zainteresavan je i SNSD, no čini se da neće praviti preveliku galamu jer će se “namiriti” negdje drugo, a uz to napraviti određene kompromise zarad brzog formiranja vlasti i tako popraviti pregovarački položaj.

SNSD-u će pripasti Ministarstvo finansija i trezora, a novi ministar će biti Zoran Tegeltija, trenutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Ovoj stranci ide i ministarska funkcija u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (kandidat Staša Košarac) i Ministarstvu komunikacija i transporta (kandidat Nedeljko Čorić).

Ministra za ljudska prava i izbjeglice pripast će nekome iz reda Ostalih, ali se pretpostavlja da će ga predložiti SNSD u dogovoru sa partnerima u vlasti.

Što se tiče HDZ-a, uz poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara, pikirali su Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

Ova stranka će se zadovoljiti s dva ministra, ali će zasigurno insistirati da drugim čelnim funkcijama u institucijama i agencijama, naprimjer poput Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(Klix.ba)
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...