BLIZU DOGOVOR O VLASTI: BiH će dobiti šeficu diplomatije, evo kome ide koje ministarstvo
Deset čelnih funkcija, devet ministarstava i veliki apetiti. Tako se može opisati pregovori o raspodjeli resora u procesu formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Osam stranka koje se nalaze u grupaciji nazvanoj Osmorka, HDZ i SNSD blizu su konačnog dogovora o uspostavi državne vlasti. Već danas u Konjicu delegacije Osmorke i HDZ-a na stol će staviti prijedloge o raspodjeli vlasti, a uskoro će im se u tom poslu pridružiti i SNSD.

Kako je već poznato, i niko nema ništa protiv, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH će biti HDZ-ova Borjana Krišto. U nastavku saznajemo trenutne želje, ali i imena nekih kandidata.

Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pripast će bošnjačkoj kvoti.

Sabina Ćudić ostaje prva igla Osmorke za novu šeficu bh. diplomatije.

Mali problem pri njenom imenovanju moglo bi predstavljati njeno glasanje za Marinka Čavaru (bila protiv). No, kako saznajemo, lider HDZ-a Dragan Čović je spreman progledati kroz prste ukoliko sve ostalo bude išlo prema planu.

Državna ministarstva sigurnosti i odbrane, koje i sada vode ministri iz reda bošnjačkog naroda, ostat će prioritet i naredne četiri godine. Kako saznajemo, za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova zainteresavan je i SNSD, no čini se da neće praviti preveliku galamu jer će se “namiriti” negdje drugo, a uz to napraviti određene kompromise zarad brzog formiranja vlasti i tako popraviti pregovarački položaj.

SNSD-u će pripasti Ministarstvo finansija i trezora, a novi ministar će biti Zoran Tegeltija, trenutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Ovoj stranci ide i ministarska funkcija u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (kandidat Staša Košarac) i Ministarstvu komunikacija i transporta (kandidat Nedeljko Čorić).

Ministra za ljudska prava i izbjeglice pripast će nekome iz reda Ostalih, ali se pretpostavlja da će ga predložiti SNSD u dogovoru sa partnerima u vlasti.

Što se tiče HDZ-a, uz poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara, pikirali su Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

Ova stranka će se zadovoljiti s dva ministra, ali će zasigurno insistirati da drugim čelnim funkcijama u institucijama i agencijama, naprimjer poput Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(Klix.ba)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...