BLINKEN OTKRIO DETALJE RAZGOVORA SA KONAKOVIĆEM: Provesti reforme neophodne za napredak BiH ka NATO-u!

0
2091

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken objavio je da je telefonom razgovarao s šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem.

U postu na Twitteru on je istakao reforme koje su neophodne na putu Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO i Evropsku uniju.

“Razgovarao sam danas sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem o našoj kontinuiranoj podršci institucijama BiH, te kako unaprijediti naše bilateralne odnose. Također smo razgovarali o ključnim reformama koje su potrebne da bi BiH krenula naprijed na euroatlantskom putu”, stoji u postu na službenom Twitter nalogu Blinkena.

State Departmen je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora.

Ned Price javnosti je prenio:

“Državni sekretar Antony J. Blinken razgovarao je danas sa novim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i čestitao mu na novoj funkciji. Sekretar Blinken i ministar vanjskih poslova Konaković razgovarali su o značaju euroatlantskih integracija za stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu, kako ojačati bilateralnu saradnju, te o potrebi izdizanja iznad stranačke politike kako bi se obnovila efikasna, transparentna i odgovorna uprava. Sekretar je također naglasio važnost podrške Ukrajini suočenoj s brutalnim ratom Rusije i pomoći Turskoj i narodu Sirije nakon razornih zemljotresa”. 

 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je objavilo da su Blinken i Konaković razgovarali telefonom.

(Politički.ba)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here