Bivši član CIK-a BiH o Dodikovim prijetnjama: “Onaj ko te bira – može te i smijeniti”
Vehid Šehić odgovorio na pitanje koje sigurno mnoge zanima

Iako Milorad Dodik (SNSD) već dvije godine ima primjedbe na ovaj saziv CIK BiH, optužujući je da je „nelegalna i nelegitimna i da radi u korist opozicije i stranaca“, ovaj put je otišao korak dalje i javno zaprijetio da će svi članovi biti smijenjeni u prvom mjesecu kada bude formirana vlast na nivou BiH.

Osim što je zaprijetio njihovom smjenom, Dodik je rekao i da će članovi CIK BiH biti procesuirani zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Razlog za to je nedavna odluka CIK BiH da prizna sporni listić koji je omogućio SNSD da dobije četvrtog srpskog delegata u Domu naroda BiH.

Nekadašnji član CIK BiH i politički analitičar Vehid Šehić ističe da Dodik realno može ostvariti svoje prijetnje o smjeni CIK BiH ako ima većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Članove CIK BiH bira Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. CIK je odgovorna Predstavničkom domu PS BiH i njemu dostavlja godišnje izvještaje o svom radu. Posebni izvještaji se dostavljaju kada je izborna godina i onda parlamentarci raspravljaju o tom izvještaju. Ukoliko ne prihvate izvještaj, mogu pokrenuti proceduru za smjenu članova CIK. Onaj ko te bira može te i smijeniti”, objašnjava Šehić za Srpskainfo.

Dodaje da nije bitno da li je neko izabran na pet ili sedam godina, ukoliko većina u parlamentu izglasa da nije zadovoljna vašim radom i odluči da vas zamijeni.

Komentarišući Dodikovu prijetnju da će članovi CIK BiH biti procesuirani zbog svojih posljednjih odluka, Šehić ističe da te prijetnje uopšte ne stoje.

On kaže da se članovi CIK ne mogu krivično goniti zbog svojih odluka, jer bi tako onda isto neko mogao da tuži nekog sudiju zbog presude koju je donio.

– Ako nisu napravili krivično djelo, ne mogu odgovarati za svoju odluku. Svi oni imaju imunitet – navodi Šehić.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...