BIDEN ZAPRIJETIO SANKCIJAMA: “Uglavnom se odnosi na srpske lidere…”
Joseph tvrdi da srpska vlada, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić, ima najpovoljniji tretman od zvaničnika SAD i EU i da je, za razliku od “hladnoratovskih diktatora” poput Josipa Broza Tita, kojeg je Zapad podržavao, Vučić štit za protivnike Zapada, Rusiju i Kinu i zaključuje da je kandidatura Srbije za EU “uglavnom apsurdna”.

Nova uredba američkog predsjednika Joe Bidena, kojom se prijeti sankcijama političarima na Zapadnom Balkanu, u najvećoj mjeri se odnosi na Srbiju, piše b92.net.

To tvrdi američki analitičar spoljne politike Edward Joseph. On u tekstu u američkom “Foreign policy” piše da proširenje izvršnog naloga za borbu protiv korupcije na Balkanu, kao i upozorenje na mjere protiv onih koji ne sprovode navedene sporazume, podrivaju demokratske procese i ljudska prava.

Joseph navodi da uredba pruža Bidenu katalizator za prikupljanje podrške među saveznicima SAD na samitima EU-NATO-a sledeće nedjelje, šaljući snažan signal zapadnog jedinstva uoči susreta američkog predsjednika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

On ocjenjuje da inertnost u Briselu i unutar samog State Department-a predstavlja snažnu prepreku ostvarenju principijelne vizije koju su iznjeli predsjednik SAD i njegov državni sekretar i primjećuje da SAD i EU trenutno imaju dvostepeni sistem kada je riječ o demokratskim standardima na Balkanu – privilegovan put za Srbiju, kako tvrdi, i stroži za susjedne države koje teže EU.

Joseph tvrdi da srpska vlada, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić, ima najpovoljniji tretman od zvaničnika SAD i EU i da je, za razliku od “hladnoratovskih diktatora” poput Josipa Broza Tita, kojeg je Zapad podržavao, Vučić štit za protivnike Zapada, Rusiju i Kinu i zaključuje da je kandidatura Srbije za EU “uglavnom apsurdna”.

Dodaje da neuravnoteženi tretman Zapada prema Srbiji predstavlja najintrigantniji i jedan od glavnih izazova za Bidenovu misiju da okupi evropsku podršku demokratiji. Albaniji je, kako navodi, već dugo uskraćena mogućnost da otvori pregovore za članstvo u EU zbog korupcije i odstupanja od demokratske prakse, a SAD su upravo sankcionisale bivšeg albanskog premijera Sali Berishu.

Dok je američki ambasador u Albaniji odmah objavio na Twitteru saopštenje Bijele kuće, američki ambasador u Srbiji je čestitao NBA zvijezdi Nikoli Jokiću, na izboru za MVP.

“Kontrastni tvitovi ilustruju problem. Biden i Blinken su poslali nekoliko jasnih poruka regionalnim liderima, a vidimo kako ih niži zvaničnici razvodnjavaju”, piše Joseph..

U februaru je, nastavlja analitičar, Biden pisao Vučiću, pozivajući srpsko rukovodstvo da izvrši reforme i prizna Kosovo, a ambasada SAD je, kako navodi, brzo porekla da to predstavlja promjenu američke politike.
Zadnje objave

Dedić ogolio priču o ‘mini Šengenu’: Već imamo bolji sporazum

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šemsudin Dedić smatra da izjave ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose...

DUŠAN JANJIĆ PREDVIĐA NAJCRNJI SCENARIJ: “Dodik može da uvali Srbiju u teške probleme…”

U Beogradu je održan sastanak predstavnika RS-a sa predstavnicima državnog vrha Srbije povodom još jednog obilježavanja godišnjice “Oluje”, ali i povodom posljednjih dešavanja u...

ČOVIĆ ĆE U ZEMLJU PROPASTI: Pogledajte šta je Dodik u Zemunu rekao o Tuđmanu i akciji “Oluja”, nije zaboravio ni na Izetbegovića…

Centralna manifestacija povodom Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine održana je u zemunskom naselju Busije. Okupljenim građanima...

VUKANOVIĆ ZVONI NA UZBUNU: „Klopka za opoziciju u Beogradu, Vučić ima tajni plan, Dodikov sastanak sa Schmidtom je…“

Pogubna je svaka bliskost i saradnja sa Dodikom i jasno je da on želi ponovo da namami opoziciju da ga spasi iz teške situacije,...

ŠTA JOJ SE DESILO: Evo šta je prije 15-ak godina govorila Sanja Vulić za koju je Dodik danas “bog” (VIDEO)

Danas je Vulić poznata po strastvenim izljevima ljubavi prema RS-u i mržnji prema BiH “Dodik je za mene Bog”, izjava je po kojoj je zastupnica...