Biden ima spreman plan, ovo su potezi koje će prve povući kada uđe u Bijelu kuću

NOVI PREDSJEDNIK SAD-A
Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden već ima spremne poteze koje će povući po preuzimanju predsjedničkog mandata u januaru naredne godine.

Biden, tvrde izvori iz njegove kampanje za Washington Post, najprije namjerava odbaciti politiku svog prethodnika Donalda Trumpa u vezi sa migracijama, kao i ukidanje zabrane putovanja državljanima sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Biden također namjerava reaktivirati program DACA, koji je omogućavao ostanak u SAD-u ilegalnim migrantima koji su u tu zemlju stigli kao djeca. Taj program je nastao još za vrijeme Baracka Obame, ali ga je Trump prekinuo tokom svog mandata.

Osobe upoznate s Bidenovim planovima također kažu da planira ponovo pridružiti SAD-u Pariškom klimatskim sporazumu, te ponovno ući u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, iz koje se Trump povukao usred pandemije koronavirusa.

Biden planira u ponedjeljak započeti s osnivanjem vlastite radne grupe za koronavirus, kojom će supredsjedati bivši glavni hirurg Vivek Murthy i bivši komesar za hranu i lijekove David Kessler.

Također želi brzo imenovati zapovjednika opskrbe koji će nadgledati proizvodnju i distribuciju opreme za testiranje i ličnu zaštitu poput maski, a zatim i vakcina. Nova radna grupa mogla bi održati prvi sastanak za nekoliko dana, kako bi iznijela novu strategiju za djelovanje tokom pandemije.

Planirano je masovnije testiranje građana na koronavirus, a najavljeno je da će se preporučiti nošenje zaštitnih maski.

Planovi za radikalne i brze promjene čim Biden stupi na dužnost pokazuju znatno drugačije prioritete između Trumpa i bivšeg potpredsjednika.

Oni koji su bliski Bidenu i njegovoj kampanji kažu da će se kao predsjednik moći oslanjati više na izvršne naredbe nego što se u početku nadao, posebno ako Demokrati ne uspiju dobiti većinu u Senatu na izborima u Georgiji, koji su zakazani za 5. januar. Ako Republikanci sačuvaju većinu u Senatu, odnosno ako sadašnji sentatori Kelly Loeffler i David Perdue pobijede u Georgiji, to će značajno utjecati na Bidenov prostor za djelovanje. Izvršne naredbe su pisane naredbe predsjednika SAD-a koje ne trebaju podršku Kongresa.

Izvršnim naredbama, Biden će moći preusmjeriti savezne agencije, te ukidati i provoditi propise. Bez Senata na svojoj strani, međutim, neće moći proći „progurati“ neke ključne zakone koje je obećavao tokom kampanje ili odobriti imenovanja, uključujući zvaničnike kabineta i sudije.

– Tim za politiku, timovi za tranzicijsku politiku, sada su fokusirani na izvršnu vlast. Očekujem da će se to koristiti u Bidenovoj administraciji, ako Senat postane prepreka – rekao je Bidenov saradnik za The Washington Post.

Jedna od opcija o kojoj njegov tim raspravlja je imenovanje članova kabinetaza vršioce dužnosti, taktika koju je Trump koristio za angažiranje službenika bez potrebe za dugotrajnim postupkom potvrda.

– To je uvijek mogućnost samo na osnovu kalendara i broja popunjenih mjesta, jer se Senat sada kreće tako sporo, mnogo sporije nego prije – dodao je izvor.

Biden je također obećao da će Kongresu poslati zakon kojim će se ukinuti zaštita od odgovornosti za proizvođače oružja i zatvoriti rupe u provjeri prošlosti u nastojanju da se ojača zakonodavni okvir za kontrolu oružja. To će biti teško postići ukoliko Demokrate ne budu imale većinu u Senatu.

Biden bi također mogao imati probleme s ukidanjem smanjenja poreza iz 2017. godine ukoliko Republikanci zadrže kontrolu nad Senatom.

Kada je vanjska politika u pitanju, Biden će, tvrde upućeni, pokušati popraviti narušene odnose sa saveznicima, a naročito u kontekstu saradnje unutar NATO-a. Promjene je teško očekivati kada je u pitanju odnos prema Rusiji, s obzirom da se pretpostavlja da će Biden nastaviti strogu politiku i održavanje sankcija prema Rusiji.

Inauguracija Joea Bidena kao 46. predsjednika SAD-a bit će održana u januaru 2021. godine.

Izvor: Faktor
Zadnje objave

ĆAMIL DURAKOVIĆ DOŠAO NA SVOJE: “Akcija SIPA-e u Srebrenici dokaz je da…”

Ćamil Duraković, nosilac liste “Moja adresa Srebrenica“ na proteklim lokalnim izborima u BiH, za Anadolu Agency (AA) je naglasio da jutrošnja akcija pripadnika Državne...

Sjećate se kako je nana Fata prozvala Ramiza Salkića za krajnje nemoralnu ponudu?!?

Gostujući svojedobno na FACE TV, nana Fata ozbznanila je kao joj je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić nudio da zemlja svoju proda i da...

BIO JEDNOM JEDAN SDP: Miro Lazović pisao o lakrdiji svoje bivše partije

Povodom uloge članova Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u izbornim prevarama u Srebrenici, oglasio se i bivši zvaničnik te stranke Miro Lazović. Lazović je...

NANA NIMETA JAHIĆ PREMINULA U 99. GODINI: BILA JE SUPRUGA POSLJEDNJEG BOSANSKOG KADIJE

U Sarajevu je u 99. godini preminula Nimeta Jahić, supruga posljednjeg bosanskog kadije. Nana Nimeta, rođena je 6. oktobra 1922. godine u Prizrenu, u porodici...

STANIVUKOVIĆ OTKRIVA; “POKUŠAVALI SU DA ME KUPE”: Evo šta mu je poznati političar nudio da napusti PDP

Uz narodnu mudrost “U dobru se ne uzvisi, a u zlu se ne ponizi”, mladi gradonačelnik je poručio da Stevandić nije jedini koji mu...