Bakir Izetbegović tvrdi: Mislim da će Schmidt odustati, rekao sam mu još prije deset dana da tako uradi, da će ući u minsko polje
Mi smo vratili ime našem narodu, svoj jezik, reafirmisali smo naš identitet – kazao je Izetbegović

U Multimedijalnoj sali Općine Hadžići održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović.

Kako je saopćeno iz ove stranke, Izetbegović je tokom obraćanja istaknuo da večerašnja tribina nije predizborni skup već prilika za razgovor sa građanima o političkoj situaciji. Također je kazao da je 2010. godine predizbornu kampanju započeo u Hadžićima, te je podsjetio da je to bila pobjednička kampanja.

– Berićetli je bilo. Tada se tačno osjetila bratska energija, podrška koja je izuzetno važna kada se kreće u političku utrku. Mislim da ćemo ovaj put to uspjeti i lakše. Naš narod prepoznaje. Dobra je stvar što su ovi drugi preuzeli vlast. Nema drugog načina da se razuvjeri javnost, da se pokaže da oni ne mogu – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o protestima pred zgradom OHR-a u Sarajevu povodom najavljenog nametanja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona, kazao je da je prije protesta imao telefonski razgovor sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

– Mislim da će Schmidt odustati. Rekao sam mu još prije deset dana da odustane, da će ući u minsko polje i da će nanijeti veliku štetu BiH i samom sebi – izjavio je Izetbegović.

SDA će, poručio je Izetbegović, građanima ponuditi istinu, a to je činjenica da je ta stranka u protekle tri decenije uspijevala riješiti sve krupne izazove sa kojima se država Bosna i Hercegovina suočavala.

– Ima stvari koje se moraju ponavljati, o tome ko je otvorio demokratske procese, ko je prvu stranku napravio, ko je organizovao odbranu, ko je sa strancima znao poslije toga praviti državu, od tri vojske jednu, od tri granične policije jednu, od tri obavještajne službe jednu. To smo mi radili. Mi smo vratili ime našem narodu, svoj jezik, reafirmisali smo naš identitet – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na izazove sa kojima se država suočavala u posljednje četiri godine, istaknuvši blokade i opstrukcije, ali i pritiske koji su se odnosili na izmjene Izbornog zakona.

– Prošli smo i pandemiju, udar na zdravlje i ekonomiju. Danas imamo 10.000 više radnih mjesta nego onda kada je pandemija počela. Imali smo i migrantsku krizu. SDA je na sve to imala odgovor – poručio je Izetbegović.

Posebnu pažnju je posvetio nizu apelacija koje je kreirao Pravni savjet SDA, a na osnovu kojih je Ustavni sud BiH donosio odluke kojima je spašena imovina države Bosne i Hercegovine i njene nadležnosti.

– Šest u odnosu na nula je za nas u protekle tri godine. I niko to nije radio osim SDA – kazao je Izetbegović.

Još jedna istina je, dodao je, da je SDA politički monolit koji ima jasnu ideologiju, reference, politiku i emociju.

– Volimo svoj narod, volimo ime svoje zemlje. To nas vezuje. Ko to još ima osim nas? S druge strane je jedna politička kakofonija čiji jedini cilj je vlast, zauzimanje fotelja. Oni nikakav prodor nisu napravili tamo gdje su SNSD i HDZ. Nisu čak ni pokušali. Tvrde da su opozicija, a imaju više pozicija u vlasti nego SDA – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na rezultate rada aktuelne vlasti u Kantonu Sarajevo u proteklom mandatu, istaknuvši da je dug Kantona u tom periodu utrostručen, da se skoro 130 miliona KM u prva tri mjeseca ove godine potrošilo mimo sistema javnih nabavki, te da su brojni višemilionski ugovori, poput onih za promjenu tramvajske pruge i organizaciju EXPO-a, sakriveni od javnosti.

– SDA mora nadjačati one koji su se ujedinili protiv nas. Naš odgovor je snaga, jaka država sa jakim institucijama u jakim međunarodnim asocijacijama, država u kojoj će jačati vladavina prava i u kojojo će svaki građanin biti jednak – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da su brojni uspjesi koji su ostvareni na međunarodnom planu u posljednjem periodu posljedica aktivnog rada kadrova SDA u institucijama Bosne i Hercegovine, te da su niz usvojenih rezolucija i odluka u međunarodnim institucijama i parlamentima, a koje su dobre za Bosnu i Hercegovinu, rezultat tog rada.

Prisutnima na tribini su se također obratili čelnici Općinskog odbora SDA Hadžići i Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, saopćeno je iz ove stranke.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...