AUSTRIJSKI “NON-PAPER” UZBURKAO DUHOVE U EVROPI: Tanja Fajon kaže da je dokument dobar, a evo kako su reagovale Mađarska i Italija
“Austrija nikada neće pristati na kandidatski status Ukrajine na uštrb zemalja zapadnog Balkana”.

“Non-paper o susjedskoj politici i proširenju Evropske Unije ministra vanjskih poslova Austrije Alexandera Schallenberga i ministarke za evropska pitanja Karoline Edtstadler naišao je na prve pozitivne reakcije iz više zemalja članice Unije, saopćeno je agenciji APA iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije, piše Politicki.ba.

U tom dokumentu Schallenberg i Edtstadler predlažu postepenu integraciju kandidata za članstvo u EU.

Naime, oni smatraju da bi kandidati, prije punopravnog članstva trebali biti integrirani u institucije i fondove EU, kako bi građani još za vrijeme pristupnog procesa osjetili benefite budućeg članstva.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je, prilikom posjete Schallenberga Ljubljani, najavila podršku austrijskog prijedloga.

“Pročitala sam dokument i on je dobar. O tome ćemo dalje razgovarati”, najavila je ona.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova Austrije o non-paperu pozitivno su se izjasnile Mađarska i Italija.

Ona je, prilikom posjete austrijskog kancelara Karla Nehammera, rekla da ponuda drugih puteva nije nada koju podnosioci zahtjeva za članstvo, kao što je Ukrajina, trebaju da bi se primjenile teške reforme.

Austrijski non-paper je krajem maja upućen svim članicama EU, visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepu Borellu, evropskom komseru za proširenje i susjedsku politiku Oliveru Verhelyiju.

Oni predlažu, između ostalog, integraciju u zajedničko tržište, učešće u energetskoj i klimatskoj politici, u programima obrazovanja, kao i zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, te i zajedničkoj odbrambenoj politici EU, do učešća u mehanizmima o zaštiti od krize, te i agencijama EU.

Austrija je predložila postepeno uključenje kandidata u EU uslijed rata u Ukrajini, smatrajući da ta kriza ugrožava istočnu susjedsku politiku i mogla bi imati negativne posljedice po stabilnost zapadnog Balkana, prenosi Blic.rs.

“Uslijed toga bi se konflikt sa granica EU premjestio u njeno središte. Želimo i trebamo zemlje zapadnog Balkana na našoj strani. One su važni partneri i dio evropske porodice. Moramo zbog toga promijeniti naš pristup procesu proširenja i politike susjedstva”, zatražili su Schallenberg i Edtstadler.

Oni ističu da proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument.

“Trenutni postupak posljednjih godina nije donio nikakve značajne rezultate. Čak šta više je doveo do rasta frustracije i otuđenja regiona i EU. Moramo prevazići trenutni ćorsokak time što analiziramo sve opcije”, naglasili su Schallenberg i Edtstadler.

Jutarnji list prenosi oštru poruku austrijskog zvaničnika.

Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Evropskoj Uniji na štetu zemalja zapadnog Balkana, rekao je predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka (Narodna stranka Austrije ÖVP).

“Austrija nikada neće pristati na kandidatski status Ukrajine na uštrb zemalja zapadnog Balkana”, rekao je Wolfgang Sobotka jučer u intervjuu za Austrijsku novinsku agenciju APA.

“Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) ‘nedvosmisleno’ je dao do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Evropskoj Uniji”, rekao je Sobotka.

Predsjednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj Uniji.

“Za nas je presudno ne samo da zemljama zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU nego i da im pokažemo put kako da dođu do Evropske Unije”, rekao je političar vladajuće narodnjačke stranke.

Sobotka je branio i austrijski tzv. “non-paper” po kojem bi zemljama zapadnog Balkana bilo ponuđeno približavanje Evropskoj Uniji u određenim područjima što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.

“Mislim da bi za zemlje zapadnog Balkana to bilo dobro rješenje. Punopravno članstvo time nije isključeno”, rekao je Sobotka o tom neslužbenom dokumentu.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...