ARNAUT UPOZORIO: “Pokret za državu ne smije SNSD-u uručiti četvrtog delegata u Domu naroda”
Istakao je da “niko u BiH ne treba imati kontrolni paket i ključeve BiH u svojim rukama”.

Danas će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine biti potpisan koalicioni dogovor Osmorke i HDZ BiH oko formiranja vlasti nakon izbora.

“Nadam se da Pokret za državu i Vojin Mijatović neće isporučiti četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u jer bi to značilo blokadu države”, rekao je za N1 Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i budući federalni parlamentarac.

Za potpisivanje sporazuma kazao je kako su “najavili i prije izbora da će HDZ biti nezaobilazan i bez Schmidthovih amandmana”.

“Na vlast dolaze nove snage osim onih koje je matematički nemoguće zaobići”, rekao je Arnaut.

Istakao je da ćemo u četvrtak, kada je planirana sjednica NSRS, znati hoće li Milorad Dodik imati kontrolni paket u Domu naroda i da li će mu “Pokret za državu i Vojin Mijatović to omogućiti četvrtim delegatom u Domu naroda”.

“SDP kontroliše dva poslanika u NSRS, a Naša stranka nema poslanike. SDP ima tu odgovornost, ali im ne bih pripisivao neke loše namjere. Ja sam deset, petnaest dana apelovao i vršio medijski pritisak da Pokret za državu shvati opasnost od davanja četvrtog delegata SNSD-u u Domu naroda. Vidjećemo hoće li SDP kao stranka preuzeti odgovornost, ali mislim da je problem bio Vojin Mijatović koji je reterirao u nekim svojim stavovima. Izjava Igora Stojanovića iz SDP da bi, ako Mijatović da četvrtog delegata mogao imati sankcije, govori dosta toga”, kazao je Arnaut.

Istakao je da “niko u BiH ne treba imati kontrolni paket i ključeve BiH u svojim rukama”.

“Dodik je to imao protekle četiri godine i obarao zakone. HDZ ne može imati kontrolni paket zato što se odlučuje po entitetskom glasanju. Suština je da ako dva delegata ne glasaju za neki zakon iz nekog od Klubova, zakon ne prolazi. Zato je bitno da od pet delegata iz nekog od Klubova nema 4 na prema 1”, rekao je.

Spekulacije da bi SDP mogao u koaliciju sa SDA Arnaut odbacuje: “Nema šanse da će SDP otići u koaliciju sa SDA”.

Što se tiče opozicije u RS i i eventualnih pregovora o koaliranju na državnom nivou, Arnaut kaže:

“Dogovor o vlasti sa SDS i PDP će se eventualno dovesti na dnevni red ako budu imali dva delegata u Domu naroda”.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...