Amina je ukrajinska heroina sa hidžabom
Amina Okueva je najpoznatija muslimanka u Ukrajini. Ona je bila pripadnik ukrajinskih specijalnih antiterostičkih snaga ATO, bila je snajperista. Ubijena je u oktobru 2017. godine u atentatu koji su na nju i njenog supruga organizirali Vladimir Putin i čečenski bandit Ramzan Kadirov.

Amina Okueva rođena je kao Natalija Nikiforova u Odesi 1983. godine. Ona je dijete od oca Čečena i majke Poljakinje. Bila je manekenka u Rusiji, a onda je u 17. godini života prihvatila islam i udala se za Čečena Isu Mustafinova.

Nakon udaje mijenja ime u Amina. Njen muž Isa je ubrzo poginuo u ratu sa Rusijom. Amina se ponovo udaje za još jednog Čečena koji je kasni osuđen na doživotni zatvor zbog atentata na jednog ruskog obavještajca.

Njen treći i posljednji muž Adem Osmayev (Osmayev je danas vođa čečenskih dobrovoljaca koji se bore na strani Ukrajine), optužen je za pokušaj atentata na Vladimira Putina i sam je preživio dva pokušaja atentata. Nakon boravka u Čečeniji, odnosno nakon povratka u Ukrajinu Amina se posvetila studiranju medicine koju uspješno završava i postaje hirurg.

Početkom ratnih dešavanja na istoku Ukrajine, u Lugansku i Donjecku, Amina se odmah uključuj u borbu zajedni sa ostalim čečenskim dobrovoiljcima. Kasnije je ona postala pripadnik antiterorističke specijalne jedinice Kyiv-2 i to kao snajperista. Prema svjedočenja njenih saboraca, Amina je bila veoma ubijit snajperista.

Amina i njen muž Adem Osmayev postali su stalna meta Putinovih i Kadirovih agenata. U ljeto 2017. godine na njih je izvršen prvi atentat. Atentator po imenu Arthur Abdulayevich Denisultanov se lažno predstavio kao novinar francuskog lista Le monde, dogovorio je sa njima intervju u jednom ulici u Kijevu.

Kada su Amina i njen muž Adem došli na zakazani intervju lažni novinar je pucao u njih. Amina je reagirala veoma brzo, uspjela je upucati atentatora čak četiri puta. Atentator je preživio i kasnije je razmijenjen i predat ruskoj strani.

Nekoliko mjeseci kasnije izvršen je novi atentat na Aminu i njenog supruga Osmayeva. Nažalost, Amina je ubijena hicima u glavu.

Ukrajinci odaju veliku počast Amini Okuevi, danas u Kijevsoj oblasti postoji dvije ulice sa njenim imenom. Adem Osmayev ovih dana na čelu čečenskih dobrovoljaca učestvuje u odbrani Ukrajine.

PRESS
Zadnje objave

DRAMA U SDA: Bakiru Izetbegoviću se ne sviđa ideja Fadila Novalića, zbog skandala u namjenskoj industriji Goražde na nogama….

Zarađuju se ogromni iznosi trgovačke provizije. Javna tajna je da se radi o frmama koje su bliske politici koje Uprava ne može odbiti ili...

ŠOKANTNO: Bisera Turković po prvi put otkrila detalje dramatičnog razgovora sa Sergejem Lavrovim (VIDEO)

Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za Evropsku Uniju. Sa tom porukom Bisera Turković, šefica diplomatije BiH, doputovala je u Prag, glavni grad Češke...

DODIK BIJESAN ZBOG ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH: “Samo ako je nešto protiv Republike Srpske, oni odmah…” (VIDEO)

“Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom”, dodao...

VULINOV CILJ JE SVIMA DOBRO POZNAT: “Republika Srpska je jedan od najvažnijih prioriteta Srbije!”

Prema njegovim riječima, prije nego što EU sprovede neophodne reforme i donese odgovarajuće političke odluke i bude spremna da primi sve države Balkana u...

Zvizdić: Pobjeda države BiH, Ustavni sud ukinuo zaključke NSRS

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da je BiH još jednom pobijedila nakon što je, kako je saopćio dobio...