AMERIČKI AMBASADOR U BiH: “SAD ostaju partner liderima i građanima koji su SPREMNI ZA REFORME”
Povodom 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, Eric Nelson, ambasador SAD u BiH uputio je prigodnu poruku u kojoj je akcentirao da je praznik prilika da se proslavi i 25 godina od kako Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID) pruža pomoć BiH. Poručio je da su reforme nadomak ruke te podcrtao da SAD ostaju nepokolebljiv partner u tome.

“U prvim godinama poslije rata, ta pomoć bila je usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje privrede. I već 25 godina ulažemo u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnijoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na valadavini zakona”, kazao je ambasador Nelson.

Kako je objasnio, dok obilježavamo godišnjicu USAID-a, svake sedmice putem društvenih mreža promoviraju heroje BiH, odnosno građane koji su iskoristili obuku i pomoć USAID-a za izgradnju jače, prosperitetnije demokratije u Bosni i Hercegovini.

Mladi spremni za bolju budućnost

“Njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i pomirenja, poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugo podsjećaju nas na napredak koji je postignut. Njihove su priče utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standard koji postoje u evro-atlanstskoj zajednici”, kazao je Nelson.

Izrazio je nadu da će te priče o prevazilaženju velikih prepreka biti inspiracija narednim generacijama da očekuju bolju budućnost i dovrše posao na njenoj izgradnji.

“Sastajem se s mnogim mladim ljudima spremnim da se nose sa ovim izazovom. Posvećeni su oslobađanju od podjela iz prošlosti i prevazilaženju etničkih, vjerskih, rodnih, polnih i ostalih razlika da bi zajedno radili na boljoj budućnosti ove zemlje. Kroz pružanje naše pomoći, mi nastavljamo ulagati u buduće generacije i zato ćemo večeras čuti glas mladih. Oni su spremni. Bosni I Hercegovini su za izgradnju povjerenja potrebni lideri, a njima je potrebno osigurati uporište”, naveo je američki ambasador.

Izborna reforma, investicije i borba protiv korupcije

Prema njegovim riječima, istinsko uporište za budućnost treba da uključuje i izbornu reformu prije izbora naredne godine kao i reforme koje će privući strane investicije i pomoći legitimnim poslovnim subjektima da otvore radna mjesta, napredovanje u realizaciji reformi koje će BiH približiti članstvu u EU, a, iznad svega, zajedničku borbu protiv korupcije.

U tom kontekstu, citirao je američkog predsjednika Joea Bidena, koji je kazao da korupcija nagriza temelje demokratskih društava i da su zbog nje vlasti manje efikasne, rasipaju se javni resursi i stavlja nejednakost kada je u pitanju dostupnopnost usluga, što porodicama otežava brigu o najmilijima.

“A kad govorimo o izborima: korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipulišu zarad vlastite koristi, otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost. Reforme kojima bi se riješila ova pitanja, podstakao privredni rast u BiH, eliminisala diskriminacija i zloupotreba izbornog procesa, te otpočelo vraćanje povjerenja u pravosudne institucije nadomak su ruke u ovoj godini. Sjedinjene Države ostat će nepokolebljiv partner liderima i građanima koji su spremni da rješavaju ovakve problem i BiH usmjere naprijed”, podcrtao je Nelson.

Kako je dodao, logo USAID-a predstavlja čvrsto rukovanje dva partnera i on simbolizira pristup SAD saradnji sa zemljama partnerima širom svijeta.

“U ovoj, 25. godini partnerstva između USAID-a i BiH, s ponosom ističemo svoju sponu sa građanima BiH. Ujedno vam zahvaljujem na partnerstvu i što ste nam se pridružili u proslavi rođendana naše nacije, zaključio je Nelson u poruci.

(SB)
Zadnje objave

BiH izgubila status “sigurne zemlje”: Šta ova odluka znači za putovanja u EU?

BiH je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste "sigurnih zemalja" Evropska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status "sigurne države" u pogledu...

Pomozite da se lociraju optuženi i osumnjičeni ratni zločinaci koje potražuje Sud BiH

Poznato je da se u Srbiji, Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, doduše u manjem broj, krije na stotine optuženih i osumnjičenih ratnih zločinaca koje...

VIŠE MUKE OKO BANJA LUKE: Tegeltija i Pandurevićka ujedinjeni – “Neće biti Republike Srpske ako se ne kaže…”

Milan Tegeltija objavio je na svom Twitter nalogu da nije iznenađujuća odluka Ustavnog suda BIH kojom bi da otime teritoriju Republike Srpske, na šta...

Stanivuković o genocidu: Doći će trenutak kada ću ja pokazati…

Posljednjih osam mjeseci u Banjaluci neki ljudi ne mogu da žive od kriminala i korupcije kao što su živjeli posljednjih dvadeset godina, a razlog...

Vulin se brani prijetnjama: Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo, mnoge stvari će se promijeniti na prostoru Kosova i Metohije

Vulin poručuje da će „srpska žandarmerija izvršiti svako naređenje predsednika države Aleksandra Vučića, ona je spremna da to uradi i visoko motivisana, braniće svoj...