ALKALAJ ODBRUSIO CVIJANOVIĆKI: “Odbila je pruženu ruku kolega iz Predsjedništva BiH, veličanje ratnih zločina politički trend u RS-u!”
Očito je veličanje i slavljenje ratnih zločinaca i ratnih zločina postao trend i politika djelovanja u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u pojedinim južnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kojima vidno smetaju sudski utvrđene činjenice od strane Međunarodnog krivičnog suda iz Haaga, poručio je Alkalaj.

Iz Kabineta predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović danas su upućene teške optužbe na račun ambasadora Svena Alkalaja, stalnog predstavnika BiH pri UN-u.

Optužili su ga da je njegov govor na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a posvećenog izvještaju o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale “nije dobio konsenzus u Predsjedništvu BiH”, da je bio “neprihvatljiv i manipulativan jer činjenično i terminološki ne odražava stvarno stanje”, te da Alkalajevo obraćanje “predstavlja percepciju samo jednog naroda kako o ratnim događajima, tako i u procesima u okviru dejtonske BiH”.

Stigao i Alkalajev odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:

U vezi informacije objavljene u sredstvima informisanja u bh. entitetu Republiku Srpska (RTRS i drugi) povodom održavanja sastanka Vijeća sigurnosti UN, posvećenog izvještaju o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale i obraćanja Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine na pomenutom sastanku koje je okarakterisano kao neprihvatljivo i manipulativno od strane kabineta Željke Cvijanović, predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obavještavamo javnost o sljedećem:

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN u New Yorku sačinila je prijedlog obraćanja ambasadora Svena Alkalaja, Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u na temelju informacija, dobijenih putem Ministarstva vanjskih poslova BiH od Ministarstva pravde BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te Suda BiH i Tužilaštva BiH, a sve u skladu sa ranije uspostavljenim procedurama. Iz toga proizlazi da navedene institucije i njihovi elementi na temelju kojih je sačinjeno obraćanje Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine na sjednici Vijeća sigurnosti, također, manipuliraju činjenicama.

Očito je veličanje i slavljenje ratnih zločinaca i ratnih zločina postao trend i politika djelovanja u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u pojedinim južnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kojima vidno smetaju sudski utvrđene činjenice od strane Međunarodnog krivičnog suda iz Haaga.

S obzirom da govor ne sadrži nikakve proizvoljne ili političke ocjene, već navodi jasne i sudski utvrđene činjenice, očigledno je da kabinet predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, ne želi da prihvati pruženu ruku iz druga dva kabineta u vezi usaglašenog nastupa u Vijeću sigurnosti UN-a, čime svjesno devalvira nastup Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...