Aljbin Kurti: Znate zašto BiH nije Republika
Premijer Kosova Aljbin Kurti u Pressingu na N1 kazao je da zbog “gorkog iskustva” iz Bosne i Hercegovine neće se dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu jer ne žele da Srbija “kopira model” Republike Srpske.

Zašto je teže iz Bosne i Hercegovine otići na Kosovo nego iz Srbije?

To je tačno. Prije nekoliko godina kada sam obilazio Srebrenicu morao sam dobiti vizu u Ambasadi BiH u Skoplju i dali su mi je samo na pet dana. Imamo mnogo prepreka između Prištine i Sarajeva, ali mislim da te prepreke dolaze samo iz Beograda. Srbija smatra da je Bosna i Hercegovina privremena država i radi na tome da se podijeli putem Republike Srpske. Problem između naših međusobnih odnosa jeste službeni Beograd.

Nadam se da sa ovim dogovorom koji smo napravili 3. novembra u okviru Berlinskog procesa, a bila su tri sporazuma i trebaju da se ratifikuj na tri parlamenta, onda ćemo moći sa ličnim kartama da putujemo.

Hoćete li uskoro doći u zvaničnu posjetu Sarajevu?

Mislim da bi trebao doći, ali to zavisi od okolnosti jer su ovi mjeseci važni za naš region. Nadam se da će se vlast u BiH što prije formirati i da uspostavimo most između Prištine i Sarajeva. Moramo jedni druge što češće obilaziti. Sa svim predstavnicim BiH, počevši od Denisa Zvizdića, imao sam dobre kontakte i nadam se da će naša saradnja se još više razviti.

Očekujte li da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo? Dodik je svaku takvu ideju dočekao na nož?

Dobro se sjećam tih godina, sredinom devedesetih, kad je napravljen Dejtonski mirovni sporazum i oni koji su bili optimisti rekli su tada da se njime zaustavlja rat i omogućava inkluzivnost. Ali na žalost ta inkluzivnost se degradirala u veto Republike Srpske. Umjesto da se RS integriše u državu, ona je postala suprotno – oružje Beograda protiv cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Trebamo se svi sjetiti da se motiv i cilj Dejtonskog sporazuma svaki dan zloupotrebljava od Banjaluke.

Šta će se desiti između Kosova i Srbije, vi kažete da očekujete da će do proljeća biti potpisan sporazum o međusobnom priznanju?

Mi želimo dogovor, idemo u dijalog. Izgleda da Beograd i Vučić ne žele dogovor. Kosovo je normalna država, proglasili smo nezavisnost prije skoro 15 godina i posljednju godinu imali smo najveći historijski rast. Također smo unaprijedili svoju poziciju za 17 mjesta, prema Transparency internationalu, kada se tiče borbe protiv korupcije, ali i slobode medija. Što se tiče vladavine prava, prvi smo na Balkanu. Znači Kosovo je normalna država koja ima progres i razvitak, ali naši odnosi sa Srbijom nisu normalni. To nije do Kosova nego što Srbija nije normalna država. Ona je autokratija koja drži veoma široke i tjesne veze sa Kremljem. Tokom vladavine SNS-a Srbija je postala gubernija Rusije i zato je situacija na Balkanu opasna jer osim što se borimo sa hegemonijom Beograda, tu je i Rusija. Kosovo ima svoju vojsku i policiju i mnogo je demokratičnija država od Srbije, a nezavisnost Kosova je mnogo veće nego u Srbiji koja je zavisna od Rusije. Mi smo po ekonomskom rastu prije Srbije. U Srbiji opozicija ne može pobijediti, a na Kosovu smo kao opozicija dokazali da možemo preuzeti vlast. To je glavni test demokratije. Vi znate da i u Rusiji opozicija nema šanse da pobjedi. Mi jesmo oprezni jer graničimo sa jednom nedemokratskom državom.

Zašto ne dopuštate formiranje Zajednice srpske opština, da li se bojite neke nove RS?

Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograda kaže da se to neće desiti onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu.

Dvadesetšestog aprila 1991. 14 opština sa većinskim srpskim stanovništvom napravili su jednu zajednicu. Potom 9. januara 1992. proglasili su svoju nezavisnost, a 28. februara dobili su ustav. 14. decembra 1995. godine, na žalost, dobili su međunarodno priznanje u Daytonu. Znači oni žele da postepenim inkriminirajućim postupanjem naprave državu unutar države. Bosna i Hercegovina jeste država, a nije republika jer unutar sebe ima jednu republika koja nije država. U Republici Kosovo oni bi željeli da Kosovo ne bude država, a oni bi željeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Republike Kosovo. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas. Beograd koji kaže da je Kosovo lažna država, a traže ZSO su neozbiljni. Oni da žele Zajednicu srpskih opština prvo bi priznali Kosovo. Oni žele ZSO da Republika Kosovo ne funkcioniše. Ali mi jesmo uspješna priča zahvaljujući prije svega NATO intervenciji i Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Znate, 1999. moralo je 19 država intervenisati protiv Slobodana Miloševića kako bi spriječili genocid na Kosovu.

(N1)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...