AKADEMIK SLAVO KUKIĆ OTKRIVA: Zbog ovoga je Dragan Čović ustuknuo u utrci za Predsjedništvo BiH…
Poznavaoci političkih prilika tvrde da Čović ne voli da gubi, zato je isturio Borjanu. Jer Krišto je ona kojoj se vjeruje.

Kandidatura Borjane Krišto za člana Predsjedništa ispred HDZ-a nije mnogo iznenadila. Mjesecima se špekuliše da Dragan Čović neće na crtu Komšiću. Sada je to i zvanično. Poznavaoci političkih prilika tvrde da Čović ne voli da gubi, zato je isturio Borjanu. Jer Krišto je ona kojoj se vjeruje.

Borjana Krišto desna i produžena ruka Dragana Čovića lično, godinama. A Čoviću je u Predsjedništvu potreban neko kome može slijepo vjerovati. I ko će ga slušati. A Krišto ga sluša, oduvijek.

“Imamo svako najpametnije, najljepše biće koje može ponuditi svoje životne vrijednosti i sve ono što gradi kroz politiku zadnjih 20-ak godina i hrvatskom narodu i svim žiteljima BiH, to je upravo gospođa Borja Krišto”, kazao predsjednik HDZ-a BiH.

No, zašto je Dragan Čović ustuknuo u utrci za Državno predsjedništvo? Zato što ne voli da gubi. A shvatio je da je to izvjesno.

“Što se njegovog utjecaja tiče, ne bi značilo ništa. Što se, pak, njegove narcisoidnosti tiče, to bi bio poraz s kojim bi se on osobno morao dugo, dugo nositi. To je samo nešto što bi njemu iz njegove perspektive narušilo utjecaj i društveni imidž kojeg on misli da još uvijek ima”, smatra akademik Slavo Kukić.

Da je Borjana Krišto osoba od povjerenja potvrđuje i ova kandidatura, jer njeno ime nije bilo jedino u opticaju među onima koje Dragan Čović može umjesto sebe staviti u trku.

“Ona je odani vojnik HDZ-a ili, tačnije, Dragana Čovića. Ona njega neće ugroziti ni u kojem slučaju, svejedno i da prođe u Predsjedništvo ili da ne prođe, to će biti dobro za Čovića i za HDZ BiH. Da je kojim slučajem Čović kandidirao Marija Kordića, recimo, gradonačelnika Mostara, sigurno bi bila drugačija situacija. On bi ga mogao ugroziti na narednim unutarstranačkim izborima i možda preuzeti stranku i što bi bilo ispravno jer on vodi neku umjereniju politiku”, ocjenjuje politička analitičarka Ivana Marić.

Dakle, kandidat HDZ-a za Predsjedništvo na crtu će Željku Komšiću. Dosad su gubili. I Čović i Krišto.

“Izgubila je od Komšića 2010, izgubit će i sada. Tada je Komšić dobio tri puta više glasova od nje. Gospođi Krišto ovo je prilika da izvaga svoju težinu – ne samo što se tiče hrvatskog biračkog tijela nego i u svom livanjskom kraju. Sasvim sam siguran da rezultatom koji dobije u livanjskom kraju neće biti zadovoljna, dapače, kad ostane među četiri zida udarat će se u glavu što joj je sve to trebalo”, dodaje Kukić.

Šta očekuje pitali smo i Borjanu Krišto, no odgovor nismo dobili. Inače, još od davne 2006. Krišto čuva Čovića. Naime, kada je Dragan Čović uhapšen u novembru 2006. godine, Sud BiH je za njegovo puštanje da se brani sa slobode odredio kauciju od 3,1 milion KM. Upravo je Krišto bila jedna od onih koji su pritekli u pomoć i založili vlastitu imovinu za šefa. I zato mnoge i nije pretjerano iznenadila činjenica da je Čovićev izbor upravo ona. Jer se i ona, jednako kao i svi ostali visokorangirani kadrovi HDZ-a za politiku stranke pitaju jednako – nikako.

“Ja nisam kandidat na bilo kojoj listi jer sam kandidat na svim listama. Neviđeni kandidat”, poručio je Čović.

I upravo ova izjava potvrđuje i mišljenja naših sagovornika. Borjana je tu da pomogne Draganu, jer bolje da izgubi ona nego šef. A šefu je lični gubitak bolniji od onog stranačkog. Jer pozicija u Predsjedništvu, kako kažu mnogi, Čoviću ništa osim ličnog zadovoljstva ne znači. Njemu su bitni samo organi u kojima se procesi u ovoj zemlji mogu blokirati. A to je Dom naroda. Tamo ga mjesto svakako čeka. Jer čovjek koji je unutar HDZ-a i HNS-a apsolutni vladar želi to biti i na mjestu odluka.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...