AKADEMIK SLAVO KUKIĆ O BANJALUČKOM DOGOVORU: “Ako ‘Osmorka’ bude imala političke pameti može uvjeriti građane da se može živjeti drugačije, SDA nema partnere za…” (VIDEO)
(…) parlamentarne većine. Hipotetski, oni mogu nastupati na dva načina. Jedan je da prepuste vlast onima koji imaju većinu ili da istrajavaju na logici da imaju većinu u bošnjačkom Domu naroda i da kompletan proces blokiraju, kao što je to činio HDZ u protekle četiri godine.”

SNSD, HDZ i Osmorka formirat će vlast na nivou BiH – poruke su iz Banjaluke. Čini se da Osmorka žuri u vlast s obzirom da su nakon Mostara sada otišli i u Banjaluku. Gost O Dnevnika je bio bh. akademik Slavo Kukić.

“Svi oni koji sudjeluju na izborima žele vlast i nema razlika između političkih partija ovdje i u SAD-u. Ja osobno zadnjih pet godina zagovaram front narodnog otpora u BiH kao formu suprostavljanja etnonacionalistima koji ovu zemlju vuku prema 1992. godini. Ono što se sada događa daleko je od tog fronta, ali može biti korak prema promjeni političke paradigme. Iz vlasti je istisnuta jedna etnonacionalistička oligarhija koja je personifikacija društvenog zla. Ako Osmorka bude imala političke pameti, može uvjeriti građane da se može živjeti drugačije i da za normalan život ne treba napuštati BiH”, kaže Kukić.

Na pitanje da li će sada politički odnosi biti relaksiraniji, kada govorimo o savezništvu HDZ-a i Osmorke on kaže da će to zavisiti od mudrosti Osmorke.

“Ako te mudrosti bude, možemo očekivati relaksiranu situaciju. Do sada spremnosti na razgovor nije bilo. Vrlo teško je suditi hoće li predstavnici građanskih opcija imati mudrosti”, dodaje.

SDA sa partnerima ima 13 delegata, pozivaju na pregovore o formiranju vlasti, ali, kako stvari sada stoje, niko ne želi. Hoće li se SDA sada odlučiti na blokade?

“Ostaje za vidjeti. Ako sam dobro razumio jučerašnji razgovor delegacije SDA sa Visokim predstavnikom, moglo bi biti da od blokada odustanu, oni naprosto nemaju partnere za parlamentarne većine. Hipotetski, oni mogu nastupati na dva načina. Jedan je da prepuste vlast onima koji imaju većinu ili da istrajavaju na logici da imaju većinu u bošnjačkom Domu naroda i da kompletan proces blokiraju, kao što je to činio HDZ u protekle četiri godine. Dogodi li se ta blokada, to će biti najsnažnija potvrda da u kreiranju amandmana na Ustav i Izborni zakon tim Visokog predstavnika nije predvidio sve mogućnosti koje su u BiH realne. Ili imamo blokadu ili novu intervenciju”

Cijeli razgovor sa Slavom Kukićem pogledajte u video prilogu.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...