Adis Ahmetović, zastupnik njemačkog Bundestaga kod Hadžifejzovića direktno u centar: “Onaj ko hoće da pocijepa BiH on neće dugo ostati predsjednik ili na poziciji”
Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a i izvjestilac ispred te stranke za Zapadni Balkan u Bundestagu kazao je večeras da sve što je govorio prije šest mjeseci se i ostvarilo.

“Govorio sam nema rata i nema rata, nema secesije, nema Izbornog zakona, i rekli smo tek nakon izbora. Izbori će biti u oktobru. Visoki predstavnik Christian Schmidt je iskoristio bonske ovlasti”, kazao je Ahmetović gostujući kod Senada Hadžifejzovića.

Na pitanje kako komentariše susret Milorada Dodika sa Vladimirom Putinom Ahmetović je kazao da je Dodik ruski čovjek.

“Nakon 24. februara se gleda na kojoj strani stojiš ili na strani demokratije i slobode ili strani autokratije.”

“On je otišao u Sankt Peterburg vidio se sa Lavrovom, sa Putinom nijedan ništa pozitivno nije rekao za BiH. Svi smo to registrovali. Mislim da će doći uskoro odgovor na to. On je produžena ruka Putina u BiH.

Bivša kancelarka Angela Merkel je danas rekla da sve što Putin kaže mora se ozbiljno shvatiti. Ako Dodik ide za Rusijom, onda mora dobiti jasan odgovor”, kazao je Ahmetović.

“Olaf Scholz je pokazao da stoji ne samo iza evropskog puta već i iza BiH”

Govorio je i o rezoluciji koja bi u julu trebala biti usvojena u Bundestagu.

Istakao je kako se ne radi o običnoj rezoluciji, već o ozbiljnom dokumentu kojeg su napravili stručnjaci.

Ahmetović je kazao da je i njemačka vanjska politika imala grešaka, ali da se promijenila politika Njemačke prema Zapadnom Balkanu.

Dodao je da neće biti promjena granica BiH i da to zapadne zemlje prvenstveno Njemačka neće dozvoliti.

“Onaj ko hoće da pocijepa BiH on neće dugo ostati predsjednik ili na poziciji. Ukrajina je bila lekcija i moramo brže reagovati” kazao je Ahmetović.

Poručio je da bi masovan izlazak građana na izbore bio signal Njemačkoj da su građani za demokratiju i demokratske procese.

“Ovo su ključni izbori za budućnost BiH da ne ostane ovakva kakva jeste”, kazao je Ahmetović između ostalog.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...