Aćimović: Treba tražiti Dodikov opoziv, cijelu BiH uvlači u sukob sa Zapadom
Za danas je najavljena posebna sjednica Narodne skupštine RS (NSRS) koja će se održati u 15.00 sati u Banjoj Luci.

Sjednica je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji će, ujedno, biti uvodničar na sjednici.

Potom će se, kako je najavljeno obratiti i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, što je proteklih dana izazvalo brojne reakcije.

Otkazivanje posjete Lavrova

Ovaj događaj dešava se u zanimljivom trenutku, nakon što je u međuvremenu otkazana dugo najavljivana i mnogo komentirana posjeta šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova. Posjeta je otkazana nakon što su zemlje u okolini Srbije zatvorile svoje zračni prostor, a zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Lavrov je podsjetimo uoči dolaska koji se neće desiti, znakovito, dao intervju za RTRS blizak Dodiku (a ne za srbijanske medije), i to sa brojnim kontroverznim porukama prepunim optužbi protiv Zapada i Bošnjaka, nasuprot Hrvatima, koje, čiju poziciju, kao Moskva, podržava, te Srba, jer je Milorad Dodik – „prijatelj Rusije“.

U međuvremenu Dodik, koji se sutra trebao susresti sa Lavrovom, najavio je da 17. juna putuje u Moskvu, gdje će se susresti sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije koji je pokrenuo agresiju na susjednu Ukrajinu!

Ekonomista i diplomata Draško Aćimović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je najavu obraćenja ruskog ambasadora NSRS, a na poziv Dodika.

„Dodik je član Predsjedništva BIH i to je jedina njegova funkcija u državi. Kada u ovoj situaciji u kojoj je cijeli svijet ujedinjen u zaštiti protiv agresije na Ukrajinu organizujete sjednicu Narodne skupštine RS koja je dio institucija u okviru države, onda samim tim uvlačite BiH u veliki međunarodni problem“, rekao je Aćimović.

Dodik – problem cijele BiH

Podsjeća kako Dodik “nije funkcioner u RS-u”.

“I to više nije problem RS-a već BiH. Ovo je direktno uvlačenje BiH u sukob sa cijelim zapadnim svijetom. Stoga, treba tražiti Dodikov opoziv”, navodi on.

Aćimović se pita u kojem parlamentu na svijetu je govorio ruski ambasador?

“Gdje je neko išao osim iz Donecka i Luganska da se vidi sa Putinom? Išao je jedino austrijski premijer u dogovoru sa Europskom unijom. A Dodik nije predsjednik vlade ili predsjednik RS-a. On je član Predsjedništva BiH. Treba tražiti hitno njegov opoziv sa mjesta člana Predsjedništva BiH”, zaključio je Aćimović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

(Radio Sarajevo)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...